<strong>RETTSSIKKERHET:</strong> Statssekretærens svar har dessverre verken gjort oss klokere eller tryggere på at Solberg-regjeringen faktisk vil gjøre alvor av sine løfter fra 2014 om styrket rettssikkerhet i utlendingssaker, skriver Ann-Magrit Austenå.
RETTSSIKKERHET: Statssekretærens svar har dessverre verken gjort oss klokere eller tryggere på at Solberg-regjeringen faktisk vil gjøre alvor av sine løfter fra 2014 om styrket rettssikkerhet i utlendingssaker, skriver Ann-Magrit Austenå. Vis mer

DEBATT

Rettssikkerhet for asylsøkere

Barstads to tunger

Statssekretær Hilde Barstad hevder at regjeringen ønsker bedre rettssikkerhet for utlendinger. Samtidig avfeies påpekte svakheter og konkrete endringsforslag for styrket rettssikkerhet i dagens klagesaksbehandling.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De fire siste årene har til sammen 391 personer fått opphold i Norge etter rettshjelp fra NOAS. Det er nesten halvparten (46 prosent) av personene som fikk svar fra utlendingsmyndighetene, etter at NOAS var engasjert i saken. Tallene avdekker manglende rettssikkerhet for utlendinger i dagens klagesaksbehandling i Utlendingsnemnda (UNE).

NOAS konstaterer i kronikken «Ernas tomme løfter om rettssikkerhet» at det etter seks år med Erna Solberg som statsminister, har skjedd lite for å «sikre en bedre klageordning for utlendingssaker», som lovet første gang i asylavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre i 2014.

NOAS har aldri hevdet, som statssekretær Hilde Barstad i Justis- og beredskapsdepartementet (H) påstår, at Graver-utvalget kom med krass kritikk av UNE. Men utvalget kan ikke leses på annen måte enn at de legitimerer kritikk de mener er kvalifisert. De skriver at det er «et problem i seg selv at viktige samfunnsaktører som Advokatforeningen og mange organisasjoner mener at prosessformen for UNE ikke gir tilstrekkelig god behandling av sakene.»

Utvalget mener videre «det kan styrke saksbehandlingen for UNE om man innfører endringer som kommer deler av kritikken i møte. For mange av de sakene UNE behandler vil det være bedre om saksbehandlingen legges mer opp i retning av en partsprosess. Etter utvalgets vurdering er det mulig å gjøre dette uten å omdanne UNE til en særdomstol.»

Graver-utvalget skisserer en mulig styrking av rettssikkerheten i UNEs klagesaksbehandling gjennom å innføre noen av de sentrale prinsippene i en partsprosess. At Barstad fullstendig ser bort fra at utvalget problematiserer dagens klagesaksbehandling i UNE og foreslår mulige endringer for styrket rettssikkerhet, finner NOAS ganske oppsiktsvekkende.

Barstad viser til at «det er viktig å understreke at nemnda sine vedtak kan overprøvast av domstolane». I teorien ja.

UTVIST: Jean Carlos fra Cuba har ikke vært ulovlig i Norge, men hans norske kone har 90.000 for lite i inntekt til at han får oppholdstillatelse. Nå må han reise fra både kona og deres 9 måneder gamle datter. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Asylsøkere gis kun helt unntaksvis fri sakførsel i forbindelse med domstolsprøving av asylsaken. De aller fleste asylsøkere har derfor ingen reell mulighet til å få saken prøvd for retten.

For å sikre mulighet for prøving av i det minste utvalgte, prinsipielle asylsaker for retten, etablerte NOAS i 2015 et domstolsprosjekt i samarbeid med flere advokatfirmaer. Sakene velges ut blant dem som NOAS mottar i rettshjelpsarbeidet, og advokatfirmaene tar sakene til retten uten vederlag. Status i dette arbeidet er per mars 2020 at våre klienter har vunnet fram i 26 av 44 avsluttede saker.

Også Rettshjelpsutvalget påpeker behovet for at prinsipielle utlendingssaker prøves i domstolene og foreslår at 4 millioner kroner bevilges årlig til dette arbeidet.

Statssekretær Barstads svar har dessverre verken gjort oss klokere eller tryggere på at Solberg-regjeringen faktisk vil gjøre alvor av sine løfter fra 2014 om styrket rettssikkerhet i utlendingssaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer