KOMMENTARER

Gjenåpningsplanen:

Båten blir til mens Erna ror

Regjeringens plan for gjenåpning er uklar og mer optimistisk enn det foreløpig er dekning for. Det kan straffe seg, skriver John O. Egeland.

ÅPNING: Statsminister Erna Solberg (H) under pressekonferansen der regjeringen presenterer gjenåpningsplanen for samfunnet etter coronapandemien. Foto: Berit Roald / NTB
ÅPNING: Statsminister Erna Solberg (H) under pressekonferansen der regjeringen presenterer gjenåpningsplanen for samfunnet etter coronapandemien. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Statsminister Erna Solberg har lagt fram en plan for gjenåpning av Norge i fire trinn. Gradvis skal restriksjonene i privat og offentlig sfære bli lettere og færre - inntil vi nærmer oss en ny normalitet. Overgangen fra ett trinn til det neste skal styres av tre faktorer: Smittesituasjon og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjon. Solbergs mantra er tydelig formulert: Data, ikke dato.

De fire fasene har tydelige mål og fremstår som gjennomtenkte og realistiske. Planens hovedinnhold har bred støtte i Stortinget, selv om Arbeiderpartiet, SV og Rødt også vil ha flere tiltak for grupper som er hardest rammet av pandemien. Opposisjonen har ingen alternativ politikk når det gjelder smitte, restriksjoner og vaksiner.

Denne idyllen er likevel nokså skjør. Planen for gjenåpning bygger på en rekke forutsetninger som enten er uklare eller fraværende. Det er et godt grep å knytte lettelsene til en vurdering av smitte, kapasitet i helsevesenet og vaksinering.

Alle skjønner at disse faktorene ikke kan formuleres i en likning som gir et entydig svar om overgangen fra ett trinn til det neste. Men det må være mulig å gi kriteriene et mer konkret innhold. Skal de knyttes til antall smittede, R-tallet eller antall innlagte på sykehus? Og hva med vaksiner og immunitet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer