DEBATT

Kosthold og ensomhet

Bedre når man deler

Det er viktig at kvaliteten på maten til de eldre, er høy. Men et måltid spist alene, kan være en vond påminnelse om ensomhet.

SPISEVENN: Det betyr mye at det kommer noen og setter seg ned og deler måltidet med en. En spisevenn. Regjeringen vil derfor styrke frivillige organisasjoner som setter eldre i kontakt med mennesker de kan dele måltider med, skriver matministeren. Foto: Shutterstock/NTB
SPISEVENN: Det betyr mye at det kommer noen og setter seg ned og deler måltidet med en. En spisevenn. Regjeringen vil derfor styrke frivillige organisasjoner som setter eldre i kontakt med mennesker de kan dele måltider med, skriver matministeren. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ensomhet er et økende problem blant våre eldre. Vi vet at pandemien har forsterket opplevelsen av ensomhet og depresjon. Sammen – og gjennom dugnad – bekjemper vi viruset. Sammen må vi nå også bekjempe de mange eldres opplevelse av ensomhet og depresjon.

Da jeg besøkte Liv på 76 år på Fagerborghjemmet i høst sa hun til meg: «Jeg har begynt å bli deprimert. Jeg savner å komme meg ut. Jeg savner å gå på butikken. Det tøffeste er isolasjonen. Dag ut og dag inn.».

Det er mange eldre som deler Livs erfaringer nå. Eldre kan bli alvorlig syke av viruset. De strenge smitteverntiltakene er innført nettopp for å beskytte de eldre. Likevel vet vi at for mange eldre er det å ikke få besøk en veldig høy pris å betale. Nettopp derfor har vi sendt våre klare oppfordringer til kommunene om at de, så langt det er mulig, må legge til rette for fortsatt besøk på sykehjemmene.

En viktig sak for KrF i høst har vært økte midler til frivillige organisasjoner som jobber for å motvirke ensomhet og få eldre i aktivitet. Her er frivillige organisasjoner veldig viktige. I budsjettforslaget satte regjeringen av 20 millioner til å få flere spisevenner for eldre. Det gjorde vi fordi vi vet at måltider har en unik funksjon som arena for fellesskap og gode opplevelser. En god middag nytes best til bords med gode folk, men for mange eldre kan måltidene bli en vond påminnelse om at det kanskje ikke er så mange rundt som man kan dele disse stundene med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer