DEBATT

Kosthold og ensomhet

Bedre når man deler

Det er viktig at kvaliteten på maten til de eldre, er høy. Men et måltid spist alene, kan være en vond påminnelse om ensomhet.

SPISEVENN: Det betyr mye at det kommer noen og setter seg ned og deler måltidet med en. En spisevenn. Regjeringen vil derfor styrke frivillige organisasjoner som setter eldre i kontakt med mennesker de kan dele måltider med, skriver matministeren. Foto: Shutterstock/NTB
SPISEVENN: Det betyr mye at det kommer noen og setter seg ned og deler måltidet med en. En spisevenn. Regjeringen vil derfor styrke frivillige organisasjoner som setter eldre i kontakt med mennesker de kan dele måltider med, skriver matministeren. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Olaug Bollestad
Olaug Bollestad Vis mer

Ensomhet er et økende problem blant våre eldre. Vi vet at pandemien har forsterket opplevelsen av ensomhet og depresjon. Sammen – og gjennom dugnad – bekjemper vi viruset. Sammen må vi nå også bekjempe de mange eldres opplevelse av ensomhet og depresjon.

Da jeg besøkte Liv på 76 år på Fagerborghjemmet i høst sa hun til meg: «Jeg har begynt å bli deprimert. Jeg savner å komme meg ut. Jeg savner å gå på butikken. Det tøffeste er isolasjonen. Dag ut og dag inn.».

Det er mange eldre som deler Livs erfaringer nå. Eldre kan bli alvorlig syke av viruset. De strenge smitteverntiltakene er innført nettopp for å beskytte de eldre. Likevel vet vi at for mange eldre er det å ikke få besøk en veldig høy pris å betale. Nettopp derfor har vi sendt våre klare oppfordringer til kommunene om at de, så langt det er mulig, må legge til rette for fortsatt besøk på sykehjemmene.

En viktig sak for KrF i høst har vært økte midler til frivillige organisasjoner som jobber for å motvirke ensomhet og få eldre i aktivitet. Her er frivillige organisasjoner veldig viktige. I budsjettforslaget satte regjeringen av 20 millioner til å få flere spisevenner for eldre. Det gjorde vi fordi vi vet at måltider har en unik funksjon som arena for fellesskap og gode opplevelser. En god middag nytes best til bords med gode folk, men for mange eldre kan måltidene bli en vond påminnelse om at det kanskje ikke er så mange rundt som man kan dele disse stundene med.

Mat og måltider er nemlig ikke bare avgjørende for ernæring og fysiske behov, men er også veldig viktig for tilhørighet, kultur og sosialt fellesskap. Sosialt samvær og god atmosfære kan bidra til at eldre både spiser bedre samtidig som man får dekket psykososiale behov som tilhørighet og samhold.

Gjennom hele livet lærer vi at måltidene vi spiser, er viktige arenaer for å sitte ned med de nærmeste, puste ut, få kontakt og knytte sammen hverandres hverdager. Fellesskapene man har hatt rundt seg hele livet, forandrer seg og blir kanskje mindre mot livets slutt. Når de man vanligvis satt ovenfor ved middagsbordet av ulike grunner ikke lenger sitter der, kan ensomheten kjennes ekstra stor når middagstallerkenen ligger foran på bordet.

Da betyr det mye at det kommer noen med et varmt blikk, setter seg ned og deler måltidet med en. En spisevenn. Regjeringen vil derfor styrke frivillige organisasjoner som jobber med å sette eldre i kontakt med mennesker de kan dele måltider med. Hjemmeboende så vel som på sykehjem. Det kan skje i samarbeid med pårørende eller frivillige, og gjerne på tvers av generasjoner. Med utvikling av god teknologi vil også digital samspising i større grad være mulig.

Den maten de eldre får, skal også samtidig være god. Det skal være næringsrik og innbydende. Derfor har vi i regjering siden 2019 forsterket satsingen på matgledekorps som skal hjelpe institusjonene å strekke seg litt ekstra for sine spisegjester.

Matgledekorpset jobber sammen med matfagarbeidere og dem som har pleieoppgaver på institusjoner og i hjemmetjenesten. De bidrar til økt kompetanse og gir råd om maten som serveres, sammensetning og variasjon av måltider, tidspunkter og rammene rundt måltidet, bruk og ikke kast av mat, sesongvarer og sesongretter.

I år har vi utvidet satsingen slik at det nå finnes Matgledekorps i fem fylker. Det startet med Innlandet og Trøndelag, og nå finnes dette gode tilbudet også i Oslo, Viken, Rogaland, Vestfold og Telemark.

Vi må ikke underslå viktigheten av et godt og sunt måltid som blir spist i fellesskap. Det skaper positive erfaringer og knytter bånd mellom mennesker. For mennesker i livets siste fase er disse stundene ekstra viktig. Det kan vi ikke glemme.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer