LEDER

Coronaviruset:

Begynner å likne hermetisering

Vi har gått fra en akutt krisesituasjon til en langvarig trussel mot folkehelse, økonomi og menneskelig samkvem.

STRAMMET INN: Statsminister Erna Solberg under pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
STRAMMET INN: Statsminister Erna Solberg under pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dugnaden er over. Festene må ta slutt. Den tradisjonelle jula kan ryke. Frivillighet blir gradvis erstattet av forbud, påbud og tettere oppfølging fra politiet. De kommende ukene må nordmenn holde seg hjemme og i størst mulig grad unngå kontakt med andre. Hjelper ikke dette mot smitten, går det mot nedstengning av hele landet. I ytterste konsekvens kan portforbud bli nødvendig.

FLERE INNSTRAMMINGER: Statsminister Erna Solberg informerer om coronasituasjonen i landet. Video: NTB Vis mer

Det er situasjonen etter at regjeringen har lagt fram de nye corona-tiltakene. I Stortinget sa statsminister Erna Solberg at det ikke er mulig å hermetisere Norge. Men det begynner å likne. Regjeringen balanserer på en knivsegg i avveiningen mellom tvang og frivillighet. Det samme gjelder hensynet til folkehelsen og effekten på landets økonomi. De stadige endringene i smitteregimet er i seg selv en utfordring. Tiltakene må ikke bare ha effekt, de må også utformes og kommuniseres på en måte som bevarer tilliten mellom folket og myndig­hetene.

Bakgrunnen for de siste innstramningene er høyst reell og tilsvarende skremmende. Norge står på kanten av en ukontrollert spredning av covid-19. Det kan få drastiske konsekvenser for kapasiteten i helsevesenet og for aktiviteten i arbeidslivet. Vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se hvor farlig situasjonen kan bli. For noen dager siden var smittesituasjonen nokså lik Norge. Nå er Sverige oppe i 30 dødsfall om dagen.

Det er ingen grunn til å tvile på grunnlaget for regjeringens nye innstramninger. Antakelig vil Oslo og Bergen følge opp med ytterligere og enda strengere lokale tiltak. Den gradvise strup­ingen av sosialt liv er nødvendig, men den begynner å sette spor som kan gi varige skader i befolkningen. Situasjonen blir ikke lettere av at det er langt fram til en normalisering av menneskelig samkvem. Det er ikke en gang sikkert at verden kan bli som før. Virusets karakter og levedyktighet er ikke endelig kartlagt.

Vi har gått fra en akutt krisesituasjon til en langvarig trussel mot folkehelse, økonomi og menneskelig samkvem. Det må nå reflekteres i den politikken som utformes og hvordan den vedtas og iverksettes. Perspektivet i planleggingen må bli lengre og omfatte flere samfunnsområder. Fremfor alt må inngripende tiltak få en sterkere og bredere politisk forankring. Regjeringen må lytte til opposisjonens krav om en tydeligere rolle for Stortinget når det gjelder folkets livsvilkår under pandemien.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer