Seksualundervisning

Behovet har økt

Behovet for trivsel, fysisk kontakt og nærhet blant unge har økt mens restriksjonene gjør det vanskelig.

MANGELVARE: Mange unge opplever sex og nærhet som problematisk under pandemien. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
MANGELVARE: Mange unge opplever sex og nærhet som problematisk under pandemien. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med nettdating, digital flørting og vennskap over internett ser hverdagen ganske annerledes ut. Barn og unge fortjener at vi tar praten om grenser, seksualitet og trygge relasjoner i den digitale hverdagen på alvor.

Pandemien har ført til en unormal og usikker hverdag hvor behovet for trivsel, fysisk kontakt og nærhet har økt mens restriksjonene gjør det vanskelig. Selv om mange rapporterer at de har det bra, viser undersøkelser at halvparten av unge mennesker ikke er fornøyde med livet sitt under pandemien. Det kommer fram at ungdommer føler seg mer ensomme siden pandemiens utbrudd og at de i snitt bruker 7,4 timer på nettet hver dag. Denne utviklingen er foruroligende.

Lærere og ansatte i skolen gjør en fantastisk innsats for barn og unge i denne krevende tiden og fortjener all den støtten de kan få. Unges livsmestring er et ansvar de ikke kan bære alene. Selv om seksualitetsundervisning er et av de temaene som er lett å skyve til side, må det prioriteres også i pandemiens tid. Det kan bidra til en varmere og tryggere hverdag der barn og unge kan ha det godt med seg selv, kroppen og følelsene sine. God seksualitetsundervisning oppleves som trygg for både undervisere og elever når takhøyden for å stille spørsmål er stor, og det ikke er flaut å være nysgjerrig på egne følelser og kropp. Det er viktig at undervisere legger til rette for å skape slike trygge rom og samtaler digitalt.

Seksuell trakassering er dessverre svært utbredt blant ungdom. Selv om det er flere jenter som blir utsatt for det – hver femte jente melder å ha opplevd å bli kalt «hore» eller andre ord med seksuelt innhold – er det både jenter og gutter som opplever seksuell trakassering av jevnaldrende. Verbal seksuell trakassering kan føre til angst, depresjon, negativt kroppsbilde og lav selvtillit. Dette er et problem som ikke stopper på grunn av coronarestriksjoner og lockdown, men flyttes i enda større grad til digitale arenaer.

Derfor setter årets seksualitetsundervisningskampanje Uke 6 søkelyset på både digital seksualitet og trivsel i pandemien. Den tar for seg temaer som nærhet i avstandens tid, flørt på nettet og digital mobbing, og har som mål å få i gang felles refleksjon i klassen over positive og negative sider med digital kommunikasjon. Den helhetlige seksualitets-undervisningen som elever har rett på skal nemlig handle om mye mer enn graviditet, kjønnsorganer, seksuelt overførbare infeksjoner og prevensjonsmidler. Elevene skal også kunne diskutere temaer knyttet til følelser, trivsel, respekt for egen og andres kropp og grensesetting, og om forholdet mellom kjønnene og ulik kjønnsidentitet.

Utdanningsmyndighetene er opptatt av at elever over hele landet og i alle aldrer fortjener god seksualitetsundervisning – det er nemlig obligatorisk i skolen og nedfelt i læreplanverket. Høsten 2020 trådte fagfornyelsen i kraft og ga rom for mer seksualitetsundervisning. Samtidig er dette tverrfaglige temaet ikke viet mye plass i lærerutdanningen og kan oppleves ekstra utfordrende for mange undervisere. Det finnes heller ikke mekanismer for kvalitetssikring av seksualitetsundervisningen i skolen.

Vi trenger derfor at politikere på alle nivåer tar ansvar for at skolene kan levere god og helhetlig seksualitetsundervisning. Det handler like mye om hvordan lærerne planlegger og gjennomfører opplæringen som om kunnskap og faglig kompetanse. Elevene ønsker mer samtaler om kropp, identitet, følelser og seksualitet, og det er behov for at denne dialogen er med voksne de har tillit til. Barn og unge fortjener god og helhetlig seksualitetsundervisning like mye under pandemien som når livene våre stort sett er tilbake til normalen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer