Blogg fra klimatoppmøtet i Glasgow

Beklager, fullt

Det kjennes feil ut at så mange mennesker har brukt tonnevis med klimagassutslipp for å komme seg til Glasgow, for så å delta digitalt, skriver ungdomsutsendt på klimatoppmøtet.

PÅ UTSIDA: Den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg (midten) får muligens innpass i det gode selskap, men å komme inn der diskusjonene faktisk skjer, viser seg å være høyst vanskelig. - Jeg kunne like godt vært hjemme! Skriver Spire-nestleder Cari Anna Korshavn King. Foto: Ap / NTB
PÅ UTSIDA: Den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg (midten) får muligens innpass i det gode selskap, men å komme inn der diskusjonene faktisk skjer, viser seg å være høyst vanskelig. - Jeg kunne like godt vært hjemme! Skriver Spire-nestleder Cari Anna Korshavn King. Foto: Ap / NTB Vis mer
Publisert
  • Under klimatoppmøtet i Glasgow har ungdomsorganisasjonen Spire en utsendt, nestleder Cari Anna Korshavn King. Hun blogger for Dagbladet.

I dag står jeg opp enda tidligere enn i går, for å være sikker på at jeg får en av de svært ettertraktede plassene inne på senteret hvor forhandlingene foregår. Jeg tar en coronatest, pusser tennene og hopper på toget klokka sju.

Det er overskya i Glasgow denne morgenen. Når vi tar toget såpass tidlig, får vi oppleve en annen side av Glasgow enn man gjør på ferie. På toget inn til sentrum er jeg omringet av folk som skal på jobb, og jeg føler meg som en del av arbeidsflokken, på en måte.

Selv om starten på dagen er ganske fin, så har dagen ellers vært fylt med mye frustrasjon. I dag skulle jeg følge et møte om jordbruk, men på grunn av corona-restriksjoner er rommene nesten helt stengt for observatører.

Vi fikk vite natt til søndag at det ville være et slags billettsystem hvor fire(!) usle billetter er forbeholdt de tusenvis av menneskene som representerer sivilsamfunnet. Dette betyr av mange heller må følge med på den digitale plattformen, som på ingen måte fungerer som den skal.

Jeg prøver i flere timer å finne ut av hvordan jeg skal komme meg inn på jordbruksmøtet uten å lykkes. Til slutt må jeg bare gi meg.

Det kjennes feil ut at så mange mennesker har brukt tonnevis med klimagassutslipp for å komme seg til Glasgow, for så å delta digitalt.

DER DET SKJER: Cari Anna Kongshavn King er blant de mange som sliter med å komme inn i rommene der klimadiskusjonene faktisk pågår. Her sitter hun og ser det som skjer, via norske NRK. Foto: Privat
DER DET SKJER: Cari Anna Kongshavn King er blant de mange som sliter med å komme inn i rommene der klimadiskusjonene faktisk pågår. Her sitter hun og ser det som skjer, via norske NRK. Foto: Privat Vis mer

Over 45 000 mennesker slipper ikke inn, og de som slippes inn sitter på hver sin PC og følger med på det som skjer 50 meter unna. På skjermen ser vi mange tomme stoler i møtelokalet og kjenner at frustrasjonen koker. Jeg skjønner ikke hvorfor det må være sånn?

Vi er her for å følge forhandlingene, det er derfor jeg har reist hit, og akkurat nå føles det som at jeg kunne ha blitt i Norge.

SHOW: Under klimakonserten «Climate Live Sweden» viste klimaaktivisten Greta Thunberg seg fra en helt ny side. Video: Climate Live Sweden Vis mer

Jeg chatter med en på den digitale plattformen som heller ikke vet hvorfor jeg ikke får delta på et møte jeg har reist i mange timer for å delta på. Jeg ønsker å få med meg Jonas Gahr Støres tale til forsamlingen, og skriver «nrk.no» i nettleseren min.

Jeg sitter altså i Glasgow og ser på NRK for å få med meg noe som foregår i naborommet! Det hele føles veldig absurd.

I forkant av klimatoppmøtet har det vært mye snakk om hvor viktig vi unge er og hvor viktig det er at vi blir inkludert. Hvordan kan de da forsvare at rundt 50 000 mennesker blir stående på utsida, og at vi som faktisk kommer inn på senteret blir sittende utenfor møterommet?

HIT, MEN IKKE LENGER: Det er ikke lett å være tilstede der ting faktisk skjer på klimatoppmøtet i Glasgow. Støres tale ble sett i Glasgow, men via NRK. Foto: Privat
HIT, MEN IKKE LENGER: Det er ikke lett å være tilstede der ting faktisk skjer på klimatoppmøtet i Glasgow. Støres tale ble sett i Glasgow, men via NRK. Foto: Privat Vis mer

Seinere på kvelden møter jeg flere unge fra nordiske land på en samling arrangert av en svensk ungdomsrepresentant. Det er veldig gøy å møte så mange engasjerte mennesker som alle brenner for klima og rettferdighet.

Vi mingler i stua med vin i hånda og det er veldig koselig. Samtidig er det en trykket stemning i rommet preget av frustrasjonen vi alle føler på.

Vi er oppgitte og frustrerte over å bli holdt utenfor. Ingen vet hva vi skal gjøre, men vi håper at det blir bedre de neste dagene. Det er i det minste fint å stå sammen i frustrasjonen.

  • Cari Anna Korshavn King er nestleder i Spire, som er en miljø- og utviklingsorganisasjon for ungdom. Spire jobber for en rettferdig og bærekraftig verden. Under Glasgow blogger Spire-ungdommene for Dagbladet.
BLOGGER: Cari Anna Korshavn King er utsendt i Glasgow for ungdomsorganisasjonen Spire. Hun blogger for Dagbladet. Foto: Privat
BLOGGER: Cari Anna Korshavn King er utsendt i Glasgow for ungdomsorganisasjonen Spire. Hun blogger for Dagbladet. Foto: Privat Vis mer
Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer