DEBATT

Smittepress

Bekymringsfull utvikling

Når vi vet at delta-varianten kan bli dominerende i Norge i løpet av noen uker, må vi gjøre det vi kan for å bremse den utviklingen.

DATA, IKKE DATO: Regjeringen har hele tiden sagt at det er data, og ikke dato som er det som bestemmer når vi kan gå videre i gjenåpningen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB
DATA, IKKE DATO: Regjeringen har hele tiden sagt at det er data, og ikke dato som er det som bestemmer når vi kan gå videre i gjenåpningen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en kommentar i Dagbladet 5. juli skriver John Olav Egeland at det er krevende å henge med i svingene når det kommer koronaendringer, og at regjeringens beslutninger om gjenåpning av samfunnet i stor grad handler om politiske egeninteresser. Det er ikke riktig.

EN STOR PÅKJENNING: På en pressekonferanse forteller redningsmanskapet at det ikke var noen liv å redde da de kom frem til flyvraket. Ni personer mistet livet i flystyrten ved Örebro. Video: Exsprssen Tv. Vis mer

Regjeringen fatter beslutninger basert på råd fra Helsedirektoratet og FHI. Det gjorde vi i overgangen til trinn tre og det gjorde vi da vi denne uka besluttet å vente med overgangen til trinn fire. Jeg skjønner at det kan være krevende å henge med i svingene.

En pandemi er i seg selv krevende. Men det er ikke slik at pandemier kommer med gule veimerker som viser fasiten hele veien. Det vil stadig dukke opp nye momenter som gjør at vi må gjøre nye vurderinger som påvirker framdriften i gjenåpningen.

Delta-varianten er et slikt moment. Utbredelsen vi ser i flere andre land av delta-varianten er bekymringsfull. Vi vet at den er mer smittsom og at de som bare har fått en vaksinedose er dårligere beskyttet. Storbritannia måtte bare for noen uker siden vente med sin gjenåpning på grunn av dette.

Når vi vet at delta-varianten kan bli dominerende i Norge i løpet av noen uker, må vi gjøre det vi kan for å bremse den utviklingen. Risikoen ved en for rask gjenåpning er blant annet at delta-varianten kan forårsake en bølge nummer fire i den uvaksinerte delen av befolkningen, i grupper som bare har fått én dose og i sårbare grupper med svakere immunforsvar.

Regjeringen har hele tiden sagt at det er data, og ikke dato som er det som bestemmer når vi kan gå videre i gjenåpningen. Slik vil det fortsatt være. Selv om Norge har nokså lave smittetall, færre ligger på sykehus og flere vaksineres, må vi fortsatt være på vakt en god stund framover på veien mot mer normale tider.

Derfor vil regjeringen se an situasjonen før vi går videre i gjenåpningen, og vi følger utviklingen tett både her hjemme og i Europa. Om noen uker vil vi med bakgrunn i råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurdere situasjonen på nytt, slik at vi eventuelt kan gå videre til trinn fire i gjenåpningsplanen i slutten av juli eller i begynnelsen av august.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer