DEBATT

Psykiatrien:

Bekymringsfull utvikling

Utviklingen i norsk psykiatri bekymrer oss. Vi ser et økende byråkrati som ikke gagner behandlingen av pasientene.

SKJEMAVELDE: Behandlere pålegges stadig mer omfattende registrering og koding på skjemaer og i journal, det meste uten å være til hjelp for behandlingen, skriver innsenderne. Her er helseminister Bent Høie på besøk på OUS Rikshospitalet i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
SKJEMAVELDE: Behandlere pålegges stadig mer omfattende registrering og koding på skjemaer og i journal, det meste uten å være til hjelp for behandlingen, skriver innsenderne. Her er helseminister Bent Høie på besøk på OUS Rikshospitalet i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi har arbeidet som leger siden 70-tallet, og i psykiatrien siden 80- og 90-tallet. I tillegg til psykiatri har vi begge utdannelse i samfunnsmedisin og i psykoterapi. Utviklingen i norsk psykiatri bekymrer oss.

Det er innført flere nye administrative rutiner som fremstilles som forbedringer, mens vi ser et økende byråkrati, som ikke gagner behandlingen av pasientene. Den delen av arbeidstiden som brukes på konkret og direkte behandling av pasientene, har gått ned.

Pasientrettigheter beskrives i fine ordelag, mens nye rettighets-vurderinger snarere benyttes til å avvise behandlingstrengende mennesker.

Pakkeforløp, et interessant navn, ble innført i psykiatrien for to år siden: detaljerte normer og krav til utredning og forløp, med omfattende registreringsregime. I somatikken kan det nok medvirke til bedre og tryggere behandlingsforløp, men i psykiatrien er pasientens lidelse så kompleks og variert, og sykdomsutviklingen i starten så uforutsigbar, at et slikt strømlinjeformet system heller kan hindre riktig tilnærming til pasienten.Ordningen tenkes også utviklet til å normere behandlingen ut fra diagnoser, og gjennom takster være del av inntektssystemet for psykiatrien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer