KOMMENTARER

«Ta ordet»:

Belønner skoleelever som utleverer seg

Retorikkonkurransen for elever i videregående skole premierer elever som forteller om noe dypt personlig framfor elever som bare snakker om en sak. Det er problematisk.

PRIVAT: I kveld går finalen i «Ta ordet» av stabelen, den som vanligvis avholdes i aulaen i Universitetet i Bergen. De siste årene har påfallende mange deltagere som forteller om noe privat, kommet langt i konkurransen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
PRIVAT: I kveld går finalen i «Ta ordet» av stabelen, den som vanligvis avholdes i aulaen i Universitetet i Bergen. De siste årene har påfallende mange deltagere som forteller om noe privat, kommet langt i konkurransen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Den som vil nå fram med budskapet sitt, må tåle å tale i forsamlingen, og de siste åra har et spesielt arrangement tatt sikte på å få ungdom til å gjøre nettopp dét. «Ta ordet» er en konkurranse arrangert av tunge aktører som Universitetet i Bergen, som inviterer elever i den videregående skolen til å holde korte foredrag om noe som engasjerer dem — og etter flere runder arrangerer en finale der en jury kårer den beste lille talen. Årets finale avholdes digitalt i kveld.

Det kan høres vel og bra ut: Her premieres elevenes engasjement, samtidig som de kan føle mestring ved å framføre et budskap de brenner for og bli møtt med jubel av sine jevnaldrende i salen. Men den som ser nærmere på finalistene og vinnerne av «Ta ordet» de siste ordene, kan fort få en bismak i munnen.

Påfallende mange av dem som når lengst i konkurransen snakker nemlig om noe svært personlig for dem, eller tar utgangspunkt i et case fra sitt eget liv. Eksempeltalen som er lagt ut på konkurransens hjemmeside fra finalen i fjor heter, typisk nok, «Min fitte er flott». Skoleelevene kan snakke om seksualitet og underliv, selvmord i sin egen vennekrets, ensomhet og sykdom i sin egen familie. Det er få som tar opp mer overordnede samfunnsspørsmål uten at det er forankret i en førstehåndserfaring, som kommer til siste runde.

Dette er på ingen måte kritikk av finalistene: Mange av dem forteller sterke historier som de har reflektert alvorlig rundt, med en åpenhet som krever mot. Men er det ikke betenkelig at «Ta ordet» i så stor grad, om enn indirekte, premierer deltakerne for å utlevere sider ved sitt eget liv de kanskje ikke burde utlevert?

For dem som inviterer tilhørerne inn i det innerste, innebærer det at veldig mange mennesker, deres egne skolekamerater så vel som fremmede, kjenner til svært intime detaljer om dem, og vet noe veldig privat om slektninger og venner av dem som riktignok er anonymisert, men som ikke selv har valgt å stå fram. At konkurransen har blitt som den har blitt, sender også et signal til de som ikke har noe tragisk eller nært å fortelle, men som kanskje er opptatt av folk som sulter eller flykter i andre land eller mennesker her i Norge som har det vanskeligere enn dem selv: Ditt engasjement er ikke like verd å lytte til, som de som forankrer engasjementet sitt i noe de selv har følt og opplevd. Konkurransen premierer det å ha hatt tunge erfaringer like mye som det å kunne formidle et engasjement.

Alle som jobber med fortellinger, vet at det er en dobbelthet ved det å bruke seg selv: Det gir det du sier autentisitet, men det er også et triks. Når en taler snakker om noe som er knyttet til sorg eller skam for dem selv, noe som har kostet, gir det framførelsen en tilleggsdimensjon. Publikum føler at det står noe på spill. Men det er ikke et triks man bør oppfordres til å bruke for ofte. Til sist er tønna skrapt, det er ikke noe igjen, og alle der ute vet noe de kan bruke mot deg, hvis de vil.

Nå er det all grunn til å tro at deltakerne har et sofistikert forhold til det å fortelle om sitt eget liv. Daglig forholder de seg til influencere og YouTube-stjerner som har sitt eget gjøren og laden som levebrød. Det er langt mindre tabu å fortelle i detalj om seg selv enn hva det en gang var. Det kan likevel være noe den enkelte skoleelev vil angre på i etterkant. Og det bør de som heier dem fram ha i mente.

-

-

Rettelse: I denne kommentaren stod det opprinnelig at «Min fitte er flott» var vinneren av Ta Ordet-konkurransen i 2019. Dette var feil, og er nå rettet opp. Fjorårets vinner var Mulki Miri Guled, som holdt en tale om omskjæring av kvinner med utgangspunkt i sin egen historie.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer