DEBATT

Luftsmitte og coronaviruset

Benektet dødelig smittevei

Kunne lidelse og død for mange millioner mennesker vært unngått hvis tiltak mot luftsmitte var gjennomført?

LUFTSSMITTE: Tedros Adhanom Ghebreyesus og resten av WHO har ignorert en svært dødelig smittevei for coronaviruset, mener kronikkforfatteren. Foto: Salvatore Di Nolfi /Keystone via AP /
LUFTSSMITTE: Tedros Adhanom Ghebreyesus og resten av WHO har ignorert en svært dødelig smittevei for coronaviruset, mener kronikkforfatteren. Foto: Salvatore Di Nolfi /Keystone via AP / Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

WHO benekter fremdeles, etter ti måneder med dødelig Coronavirus- pandemi, – mulighet for luftbåret smitte; den viktigste av alle smitteveier! Allerede i februar 2020 ble WHO kontaktet med forespørsel om tiltak mot luftbåret smitte.

Viruset ble tidlig identifisert som SARS-2, slektning til SARS-1; årsak til liknende epidemi i 2003. I 2003 oppgraderte WHO smitterisiko til streng isolasjon-luftsmitte og epidemien stoppet etter seks måneder.

Ville dagens pandemi av SARS-CoV-2 vært stoppet like raskt som SARS-1 i 2003 med tiltak mot luftsmitte? Kunne lidelse og død for mange millioner mennesker vært unngått hvis tiltak mot luftsmitte var gjennomført?

Og kunne norske helsemyndigheter stoppet epidemien ved tiltak mot luftsmitte slik en rekke land i Asia gjorde?

Nå er over 37 millioner smittet og over en million døde (3 prosent). I Skandinavia er dødsraten per 6.okt. i Norge, Sverige, Danmark og Finland, henholdsvis 1,9 prosent, 6,1 prosent, 2,2 prosent og 3,2 prosent. Sverige er sammen med Italia (11 prosent), Storbritannia (8,2 prosent) og Belgia (7,6 prosent) blant de ti land i verden med høyest dødelighet blant påvist smittede. Smitte- og dødsrater er avhengige av smitteverntiltak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer