DEBATT

Sykdom og seksualitet:

Bente Træen ble operert for kreft

«Hva kommer dette til å bety for seksuallivet mitt?»

KREFTOPERERT: Sexolog Bente Træen ble nylig operert for kreft i tykktarmen. Hun fryktet det kunne være slutten på alt erotisk liv. Foto: Kristin Svorte
KREFTOPERERT: Sexolog Bente Træen ble nylig operert for kreft i tykktarmen. Hun fryktet det kunne være slutten på alt erotisk liv. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kronikken ble først publisert på Forskersonen.no.

Jeg har nylig deltatt i en type ufrivillig feltarbeid. Jeg ble operert for kreft i tykktarmen. Med det fulgte en stomi – riktignok av temporær karakter - og et langt operasjonssår. Når jeg tenkte på det, forekom det meg å være slutten på alt av erotisk liv.

Jeg kledde meg naken og så på den aldrende kvinnen i speilet – med en grå pose klistret til magen. Hun stirret tilbake, vekket følelser i meg og jeg tenkte «Stygg», og «The end».

Like meget som jeg lot meg fylle av disse vonde følelsene grep hjernen inn og lot meg tenke omkring mine egne følelser. Er jeg gammel og i tillegg stygg? Er dette slutten?

Nei, svarte fornuften, disse følelsene er urimelige. Disse følelsene vil stoppe meg, og jeg vil ikke stoppes. Dette er bare et nytt stadium i livet. Jeg vil fortsatt framover og jeg vil leve snarere enn å eksistere.

Seksualitet og erotikk er viktig for meg personlig og det er jobben min også. Jeg er forsker, og jeg forsker på seksualitet. Et av de tema jeg har vært med å forske på er dynamikken mellom helsepersonell og pasienter om seksualitet etter sykdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer