KOMMENTARER

Beredskap for frihet

I Norge betrakter vi ytringsfriheten som en selvfølgelig rett. Det er for tynt. Ytringsfriheten må forsvares, utvides og utvikles, skriver John O. Egeland.

ILLUSTRASJON: Finn Graff
ILLUSTRASJON: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi glemmer fort i dette landet. Under den tyske okkupasjonen fra 1940 til 1945, ble mellom 3000 og 4000 nordmenn arrestert for å ha skrevet eller distribuert illegale aviser. Av disse ble 62 henrettet og 150 døde i fangenskap.

22. juli 2011 drepte terroristen Anders Behring Breivik 77 mennesker i Oslo og på Utøya. 69 av disse var ungdommer, de fleste mellom 16 og 18 år. De ble drept på grunn av sin politiske overbevisning. Gjerningsmannen hentet sin begrunnelse på Internett, særlig hos høyreekstremister og blant falske nyheter. Framgangsmåten er siden kopiert av andre terrorister.

12. august i år ble forfatteren Salman Rushdie knivstukket på en scene i staten New York i USA. Da var det gått 33 år siden Irans leder Ayatollah Khomeini utstedte en dødsdom (fatwa) over Rushdie på grunn av boka «Sataniske vers». Fatwaen omfattet også bokas forleggere og oversettere. 11. oktober 1993 ble bokas norske forlegger William Nygaard skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig. Saken er ikke oppklart.

Mandag forrige uke la Ytringsfrihetskommisjonen fram sin rapport om vilkårene for «en offentlig og opplyst samtale» i Norge. Kommisjonen konstaterer at ytringsfriheten har svært gode vilkår i Norge i dag. Her støtter den seg blant annet på tallrike internasjonale målinger av nivå og oppslutning om ytringsfriheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.