DEBATT

Pandemi og Bergen Engines

Beredskapen er blitt styrket

Koronakommisjonen konkluderer med at myndighetenes håndtering av pandemien har vært god. Samtidig konstaterer den at vi ikke var godt nok forberedt.

SATSINGSOMRÅDE: Styrket beredskap og trygghet i hverdagen har vært en av våre viktigste satsingsområder de siste sju årene, skriver Monica Mæland som her orienterer pressen sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om at salget av Bergen Engines vurderes stanset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SATSINGSOMRÅDE: Styrket beredskap og trygghet i hverdagen har vært en av våre viktigste satsingsområder de siste sju årene, skriver Monica Mæland som her orienterer pressen sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om at salget av Bergen Engines vurderes stanset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Regjeringen gjør rett og slett en dårlig jobb når det gjelder landets beredskap», skriver Dagbladets leder om Bergen Engines-saken og rapporten fra koronakommisjonen. Det er læringspunkter i de to tilfellene, men beredskapen er styrket siden 2013.

Jeg er enig i at vi ikke var godt nok forberedt på denne typen pandemi. Vi ser den samme svakheten i andre vestlige land. Kommisjonen viser blant annet til DSBs krisescenario om pandemi, som har høyest sannsynlighet.

Vi har igangsatt et arbeid med å videreutvikle krisescenarioer. Her inngår en vurdering av hvilken rolle scenarioene kan og bør spille i beredskapsarbeidet.

Kommisjonen mener regjeringen ikke har tatt hensyn til hvordan risiko i én sektor avhenger av andre sektorer. Under pandemien har regjeringen kontinuerlig arbeidet med å ha oversikt. Alle departement har rapportert til justisdepartementet om konsekvenser av iverksatte og mulige tiltak, også tverrsektorielle.

Så til Bergen Engines-saken. Salget ble stoppet. Her var regjeringen og sikkerhetstjenestene tidlig inne, og saken ble behandlet grundig. Samtidig ser vi at den eksterne kommunikasjonen i saken ikke har vært god nok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer