DEBATT

Oppkjøp og sikkerhet

Bergen Engines - En vekker!

Bergen Engines-saken blir neppe siste gang vi stilles overfor dilemmaer om oppkjøp av strategiske viktige bedrifter. I slike saker gjelder det å ha de sikkerhetspolitiske refleksene i orden.

SIKKERHETSLOVEN: Det er Solberg-regjeringens fortjeneste at man i det hele tatt har muligheten til å stanse denne type oppkjøp, skriver Hårek Elvenes (H).
SIKKERHETSLOVEN: Det er Solberg-regjeringens fortjeneste at man i det hele tatt har muligheten til å stanse denne type oppkjøp, skriver Hårek Elvenes (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når russiske selskaper eid av oligarker med nære bånd til Kreml legger ut på oppkjøpstokt mot leverandøren av maskineriet til våre nye kystvaktskip og Etterretningstjenestens seilende juvel, ja da lyser varsellampene.

PST har advart om at økonomiske virkemidler i visse tilfeller brukes til å nå mange av de samme målene som ulovlige etterretningsoperasjoner. For eksempel kan oppkjøp og investeringer i norske virksomheter bli brukt for å få innflytelse over norske beslutninger og prioriteringer.

Regjeringen har inntil videre stanset anskaffelsen for en grundig gjennomgang av alle sakens sider.

Denne saken reiser en lang rekke spørsmål som regjeringen nødvendigvis må vurdere grundig før beslutning. Dieselmotorene til Bergen Engines kan isolert sett ikke defineres som sensitiv forsvarsteknologi. Regjeringen må likevel vurdere den sikkerhetspolitiske betydningen av at dette russiske selskapet kan få tilgang til denne teknologien.

Det er Solberg-regjeringens fortjeneste at man i det hele tatt har muligheten til å stanse denne type oppkjøp. Den nye sikkerhetsloven som trådte i kraft 1. januar 2019 åpner for muligheten å stanse erverv av virksomhet som kan bety en ikke ubetydelig risiko for at nasjonale sikkerhetsinteresser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer