KOMMENTARER

Coronaviruset:

Bergensere og oslofolk må ofre seg ulikt

Bergen og Oslo stenger i praksis ned. Men der Oslo ofrer utelivet, stenger Bergen de private hjemme. Det kan neppe bære på sikt, skriver Geir Ramnefjell.

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen varslet i dag nye og strengere smitteverntiltak i Oslo på grunn av økende coronasmitte i hovedstaden. Foto: Heiko Junge / NTB
STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen varslet i dag nye og strengere smitteverntiltak i Oslo på grunn av økende coronasmitte i hovedstaden. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Regjeringen kom i går med kraftige innstramminger, og i dag følger Oslo og Bergen opp. De stenger i praksis nesten helt ned.

Dette kommer til å få store sosiale, psykologiske og økonomiske konsekvenser. Befolkningen må ofre mye, men det er ingen grunn til å tvile på at innstrammingene er nødvendige. Smittetallene og dødstallene stiger eksplosivt i Europa, og beregninger fra Folkehelseinstituttet viser at utviklingen i Norge vil følge en tilsvarende kurve hvis ikke vi får kontroll på utviklingen.

Danmark har i tillegg fått et utbrudd av en mutert utgave av covid-19, som stammer fra mink. Det er frykt for at dette viruset vil være mer motstandsdyktig mot antistoffer, og at en vaksine dermed ikke vil virke på denne varianten av coronaviruset.

Når befolkningen skal ofre så mye, er det likevel helt avgjørende å se kritisk på de ulike strategiene - og de økonomiske støttetiltakene som regjeringen legger opp til.

Raymond Johansen svarer på spørsmål fra Dagbladet TV etter pressekonferansen. Vis mer

Både Oslo og Bergen hadde pressekonferanser i dag som innebærer de kraftigste nedstengningene i landet siden mars. Et fellestrekk ved strategiene i begge byene er ønsket om å skjerme barn og sårbare grupper. Lærdommen fra mars har vært at stenging av skoler og barnehager har så store negative konsekvenser at det bør unngås så langt det er mulig.

Det innebærer at innstrammingene blir tilsvarende harde i andre deler av samfunnet. Og her skiller byene lag, med to klart ulike tilnærminger.

Der Bergen vil holde muligheten åpen for sosialisering på offentlig sted, og reduserer muligheten for det samme i private hjem - velger Oslo motsatt.

Bergen innfører forbud mot å være mer enn fem stykker samlet i private hjem, men opprettholder muligheten for skjenkesteder å holde åpent til kl 22. Det er også mulig å ha sammenkomster på offentlig sted med inntil 20 personer. Byen gir altså et lite halmstrå til restauranter og serveringssteder. Onkel eller bestemor kan derimot ikke komme på besøk hos familien som allerede teller fem personer.

Oslo derimot stenger i praksis offentligheten. Fra mandag blir det full skjenkestopp, og forbud mot sammenkomster innendørs. Breddeidretten for barn spares, det samme med bibliotekene. Til gjengjeld vil det fortsatt være lov med 10 personer samlet i private hjem - innenfor det nasjonale regelverket om maksimalt 10 nærkontakter i uka. Oslo prioriterer muligheten for å møtes i private hjem, men ofrer utelivet.

Det er en blytung beskjed å få for næringsaktører i Oslo. De siste dagene har flere utesteder og restauranter måttet melde oppbud, eller varslet at de stenger på ubestemt tid. Flere vil nå slå følge. Det er i lys av dette vi må forstå Raymond Johansens sterke oppfordring til regjeringen under pressekonferansen. Det må komme nye økonomiske støttetiltak, så fort som mulig, for å sikre ellers levedyktige bedrifter en framtid etter pandemien.

Det er en henstilling som regjeringen opplagt er nødt til å følge. Kompensasjonsordninen er nå avviklet, det må komme et nytt system på plass. Helseminister Bent Høie rykket i dag ut etter Bergen og Oslos pressekonferanser, med beskjed om at innstrammingene i byene var nødvendige. Det understreker at regjeringen vil være nødt til å plukke opp regningen med en ny tiltakspakke snarest mulig.

Med en ny tiltakspakke på plass, vil også spørsmålet være om Bergen kan holde på sin strenge linje om maks fem personer i private hjem, samtidig som utelivet delvis holdes åpent. Dette er en form for inngripen i vår innerste personlige sfære som både kan være tvilsom i forhold til smittevernloven, og som det ikke minst vil være vanskelig å skape forståelse for i befolkningen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer