Berus Eder, bygda!

Først var det koffein som skulle redde Bygde-Norge. Så var det alkohol. Og nå tar vi den helt ut med cannabis, dere.

  • Kreativiteten for å opprettholde spredt bosetting i vår langstrakte steinrøys er så stor at du skulle tro folk hadde tatt både det ene og det andre hallusinogenet. Etter at tradisjonelle distriktsoverføringer har vist seg ikke å fungere, prøver vi i år med sentralstimulerende midler for å få folk til å bli på bygda.
  • Først var det sterk kaffe som skulle gjøre susen. Norske bygder mangler urban kafékultur. Bygdeungdomslaget mente flere unge ville bli om de fikk byttet ut sur kokekaffe på kjøkkenet til ho mor med skikkelig italiensk espresso på kaffebar.
  • Så dro sosialminister - og for tida Ap-regjeringens suksesskvinne nummer én - Guri Ingebrigtsen til og foreslo 20 flere vinmonopol i distriktene. Får folket bare byttet ut himkoket og smuglerspriten med skikkelig kjøpesprit og god årgangsvin, blir de nok boende både her og der.

Endatil SV vil ha minipol og spritsalg fra offentlige kontorer i distriktene. Det er jo så vanskelig å få tak i lovlige alkoholvarer. Underforstått: Det er ganske lett å få tak i ulovlige alkoholvarer når staten ikke leverer varene på den ytterste nøgne ø. Fulle skal man klare å bli, lell.

  • I går kunne det se ut som om landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen hadde spist fleinsopp til frokost. Han åpner for cannabisdyrking som ny nisje i norsk landbruk. For folk som ikke har inhalert kunne det se ut som om landbruksministeren - av alle - plutselig opphevet all gjeldende norsk narkotikapolitikk og ville innføre de reneste Amsterdam-tilstander på norsk, dyrka mark.
  • Men så dreier det seg altså ikke om hasj eller rusgivende cannabis, men om den gamle kultur- og bruksplanten hamp. Man lager ikke jointer og rever av industriell hamp, men miljøvennlige produkter som klær og papir.

Du kan for all del prøve å røyke hampsokkene eller skjorta di, gjerne rullet inn i et A4-ark av hamp-papir, men du blir ikke særlig høy eller lav av det.

Sånn sett var gårsdagen skuffende for dem som mente å ha registrert at rus er det nye politiske virkemidlet for spredt bosetning.

  • Jeg gleder meg til neste utspill. Noen må snart foreslå dyrking av opiumvalmuer som ny nisje i norsk landbruk og distriktspolitikk. Bare til utvortes bruk, selvsagt.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.