DEBATT

Hastevaksinen

Beskrives som «et eksperiment»

Flere ble syke i 2009 etter vaksinen mot svineinfluensa – bare narkolepsi ble anerkjent

KRITISKE: Staten kan her ha påført flere hundre unge, friske alvorlig livsvarig og invalidiserende helseskade, og redusert deres livskvalitet for alltid, skriver Per Egil Hesla. Foto: Privat
KRITISKE: Staten kan her ha påført flere hundre unge, friske alvorlig livsvarig og invalidiserende helseskade, og redusert deres livskvalitet for alltid, skriver Per Egil Hesla. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har den siste tida fortjenstfullt beskrevet hvordan Pandemrix-vaksinen, som ble brukt mot svineinfluensaepidemien i 2009, ble laget, testet og benyttet. Vaksiner redder liv – når den er skikkelig testet.

221 friske individer, de fleste barn, utviklet en autoimmun sykdom som påførte sykdommen narkolepsi type 1. Denne sykdommen er invalidiserende og er nær knyttet til tap av en transmitter liknende substans kjent som hypokretin, sammensatt av en rekke aminosyrer. Den samme vaksinen trigget også andre nevrologiske sykdommer hvor sammenhengen mellom vaksine og diagnostisert sykdom er mindre tydelig. En av disse er idiopatisk hypersomni. Folkehelseinstituttet har selv påvist en statistisk økning av idiopatisk hypersomni i de to første åra etter Pandemrix-vaksinasjonen. Det samme gjelder den sjeldne diagnosen Kleine-Levin syndrom.

Mange av de vaksinerte som fikk sykdom etter vaksinen har søkt om erstatning. Staten har erkjent ansvar, men det er svært vanskelig å nå fram gjennom systemet.

Dagbladet har fulgt opp med et berettiget spørsmål om hvordan FHI og Statens legemiddelverk kunne godkjenne en vaksine som for det første hadde tilsatt en adjuvans (forsterkersubstans) som ikke var godkjent, og satt sammen med et antigen. I tillegg var ikke vaksinen testet på barn. FHI antok først at vaksinen ikke ville bli godkjent på grunn av manglende dokumentasjon. Hanne Nøkleby, fagdirektør i FHI, uttaler til Dagbladet at det var riktig å gå ut med massevaksinering, men at man kunne kommunisert tydeligere hvordan vaksinen var testet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer