DEBATT

Hastevaksinen

Beskrives som «et eksperiment»

Flere ble syke i 2009 etter vaksinen mot svineinfluensa – bare narkolepsi ble anerkjent

Staten kan her ha påført flere hundre unge friske alvorlig livsvarig og invalidiserende helseskade, og redusert deres livskvalitet for alltid, skriver Per Egil Hesla. Foto: Privat
Staten kan her ha påført flere hundre unge friske alvorlig livsvarig og invalidiserende helseskade, og redusert deres livskvalitet for alltid, skriver Per Egil Hesla. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har den siste tida fortjenstfullt beskrevet hvordan Pandemrix-vaksinen, som ble brukt mot svineinfluensaepidemien i 2009, ble laget, testet og benyttet. Vaksiner redder liv – når den er skikkelig testet.

221 friske individer, de fleste barn, utviklet en autoimmun sykdom som påførte sykdommen narkolepsi type 1. Denne sykdommen er invalidiserende og er nær knyttet til tap av en transmitter liknende substans kjent som hypokretin, sammensatt av en rekke aminosyrer. Den samme vaksinen trigget også andre nevrologiske sykdommer hvor sammenhengen mellom vaksine og diagnostisert sykdom er mindre tydelig. En av disse er idiopatisk hypersomni. Folkehelseinstituttet har selv påvist en statistisk økning av idiopatisk hypersomni i de to første åra etter Pandemrix-vaksinasjonen. Det samme gjelder den sjeldne diagnosen Kleine-Levin syndrom.

Mange av de vaksinerte som fikk sykdom etter vaksinen har søkt om erstatning. Staten har erkjent ansvar, men det er svært vanskelig å nå fram gjennom systemet.

Dagbladet har fulgt opp med et berettiget spørsmål om hvordan FHI og Statens legemiddelverk kunne godkjenne en vaksine som for det første hadde tilsatt en adjuvans (forsterkersubstans) som ikke var godkjent, og satt sammen med et antigen. I tillegg var ikke vaksinen testet på barn. FHI antok først at vaksinen ikke ville bli godkjent på grunn av manglende dokumentasjon. Hanne Nøkleby, fagdirektør i FHI, uttaler til Dagbladet at det var riktig å gå ut med massevaksinering, men at man kunne kommunisert tydeligere hvordan vaksinen var testet.

Virkeligheten var at vaksinen ikke var testet på barn. Daværende helsedirektør Bjørn Inge Larsen innrømmer til Dagbladet at det ikke var «noe klokt valg å vaksinere barn».

Fordi vaksinen ikke var tilstrekkelig utprøvd skulle produsenten kontinuerlig informere alle brukerne av Pandemrix-vaksinen om eventuelle bivirkninger som kunne oppstå. Man sammenliknet bivirkninger av Pandemrix med andre svineinfluensavaksiner uten adjuvans. Interne meldinger fra produsent (i desember 2009) dokumenterte at vaksinen hadde ti ganger flere rapporterte bivirkninger enn andre tilsvarende vaksiner effektive mot svineinfluensa. Selv med den kunnskap forsikret fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket at vaksinen var trygg.

Forskere har estimert at ca. 1 av 18 400 vaksinerte utviklet narkolepsi type 1. Professor Stine Knudsen ved det nasjonale kompetansesenteret for blant annet hypersomnier, Nevsom, antar at det i Norge er ca. 300 pasienter som utviklet denne farlige sykdommen som følge av vaksinen.

Som det framgår av Dagbladets artikler, sliter mange narkolepsipasienter med å få godkjent erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning fordi de ikke kan dokumentere at sykdommen utviklet seg før det gikk 24 måneder fra vaksinedato. Sammenheng mellom vaksine og spontant utvikling av narkolepsi er fraværende etter to år, mener staten. Forekomst av narkolepsi etter to år er på samme nivå som før bruk av Pandemrix.

Problemet var at verken barn, foreldrene eller fastleger tolket symptomene slik at de ble satt i sammenheng med alvorlig sykdom. Kardinalsymptomer som katapleksi, kan komme på et seinere tidspunkt. Først da oppfatter man at symptomene varslet en kronisk invalidiserende sykdomstilstand.

Ergo blir søknad om erstatning avslått fordi tidsnære data ikke er tilstrekkelig journalført, eller misoppfattet både av lege og pasientens pårørende. NPE har dessuten benyttet en sakkyndig lege som ikke er spesialist innen søvnmedisin.

Helseminister Bent Høie uttaler til Dagbladet i august 2020 at «gjennom så mange som ble vaksinert, oppdaget en at det var en liten gruppe som tålte denne vaksinen dårligere og fikk en del bivirkninger som ikke var oppdaget i den store og brede testingen». Uttalelsen hans avdekker manglende kunnskap og forståelse for narkolepsi og de andre hypersomniene. Det er selvfølgelig ikke alle som er like mye affisert av sykdommen (ca. 30 prosent), men narkolepsi/hypersomni er sannsynligvis en av de sykdommer i Norge som har størst negativ innvirkning på helse, livskvalitet, økonomi og sosial isolasjon. Dette er dokumentert gjennom flere norske studier.

Den danske professor og søvnekspert Pål Jennum har gjennom sine undersøkelser i Danmark påvist at en narkolepsi-pasient pr. år koster det danske samfunnet 11.654 euro i direkte og indirekte kostnader samt 2 588 euro i trygdeoverføringer (JCSM Vol 5 No 3 2009).

Ved Columbia Universitet (July 2017. Vol 10 No 5 Clinica) har økonomer og leger også sett på direkte og indirekte årlige kostnader for narkolepsi-pasienter. De har kommet fram til liknende årlige tall dvs. 11.702 amerikanske dollar, men da er ikke trygd eller forsikring iberegnet. Mange av de vaksineskadde har fått uføretrygd som ung ufør, som er en større utbetaling fra NAV.

Foreningen for søvnsykdommer har estimert at under 30 prosent av de narkolepsi-syke medlemmene er yrkesaktive. Enkel regnestykke blir da at bare samfunnets utgifter til de som har fått erstatning fra NPE, utgjør ca. 20 milliarder forutsatt at yrkeslivet varer til 67 år.

Forut for epidemien i 2009 hadde pressen et voldsomt fokus på hvor mange nordmenn som ville bli syke og dø. Svineinfluensaepidemien var i pressen betydelig farliggjort. Det var redsel og påtrykk fra myndighetene om at alle burde vaksinere seg. Blant annet i Polen konkluderte helsemyndigheten med at det ikke forelå tilstrekkelig dokumentasjon for at vaksinen kunne godkjennes, og slett ikke anbefales. Ingen ble vaksinert og ingen døde, verken av svineinfluensa, av sykdom, eller vaksine.

Jeg berømmer Dagbladets journalister som har tatt fatt i en alvorlig vaksineskandale. Noen har stilt spørsmål om hvorfor dette måtte være en hastesak som hoppet over lovbestemte høringsrunder. Det er helseministeren som har det øverste ansvar. Jeg minner om at statsminister Gerhardsen tok ansvar da statens manglende sikkerhet ved kullgruva på Kings Bay førte til regjeringens avgang.

Staten kan her ha påført flere hundre unge friske alvorlig livsvarig og invalidiserende helseskade, og redusert deres livskvalitet for alltid. Den finske professoren Partinen betegner Pandemrix-vaksinasjonen som «et eksperiment». Det burde ha stått på vedlegget til Pandemrix-vaksinen, og formidlet av det helseapparatet som har som oppgave å ivareta befolkningens helse.

I en tidligere versjon av denne artikkelen ble det vist til en doktorgrad fra Nevsom. Denne doktorgraden var feilsitert, og henvisningen er derfor fjernet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer