Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Betal - eller kom deg på kamp

Velkommen til den digitale fotballverdenen. Og til tre ord du sikkert har hørt - pay-per-view. Dette betyr at du må betale for to av tre fotballkamper som vises fra 14. april 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klubbene liker betal-TV

NORSKE SEERE FÅR fortsatt se tippekampen i sin egen stue på NRK eller TV2. Men er du skikkelig stuegris og samtidig veldig interessert i fotball, så må du skaffe deg ei parabolantenne og betale for godbitene sjøl.

Muligheten til å gi det kongelige norske tv-folk 600 fotballkamper i løpet av de neste fire åra er nå solgt fra Norges Fotballforbund (NFF) til NRK og TV2. Det betyr 150 fotballkamper per sesong - fra seriestart i april til cupfinalene den første helga i november. Men de kommer ikke der du er vant til å få dem - bare 46 av de 150 kampene blir gratis.

Resten må du betale for.

- Dette er en del av utviklingen. De kampene NRK og TV2 velger ut, kommer på riksdekkende TV. Så kan folk bestemme selv om de vil se sine egne lag på andre kanaler. Er varen god nok, så vil den også være salgbar, sier NRKs fotballkommentator, Arne Scheie.

Men hvordan vil den nye tv-virkeligheten forandre seervanene til folk flest? Vil vi få flere sofagriser, eller vil mannfolka fortsatt møte opp med flagg og fløyte på kamp? Det at Norge fortsatt satser på å sende folkeidretten på riksdekkende tv, er et valg som ikke er i tida. Andre fotballnasjoner har for lengst solgt tv-rettighetene til pengesterke betalingskanaler, og det med hell.

TIDLIGERE KRINGKASTINGSSJEF i NRK Einar Førde spådde for mange år siden at tv-rettighetene til norsk fotball ville bli solgt til en betalingskanal - ekssjefen ble derfor positivt overrasket da avtalen ble lagt på bordet i går.

- Det som er mest oppsiktsvekkende med denne avtalen er at fotball fortsatt vil bli vist på riksdekkende fjernsyn i Norge. I alle andre land jeg kjenner til, er det pengesterke betal-tv-kanaler som har eneretten til nasjonal idrett. Avtalen ble bedre enn jeg torde å håpe på. NFF må få all ære for at de velger å beholde fotball som en folkeidrett i Norge. De kunne helt sikkert ha fått mer penger for avtalen hvis de hadde solgt den til noen andre, mener NRKs tidligere kringkastingssjef Einar Førde.

- Internasjonalt blir fotball brukt til å få folk til å kjøpe dekodere. På sikt vil betalings-tv føre til nye finansieringsmåter og nye seervaner. Til nå har tv vært en eksponeringskanal for reklame og programmer, i framtida vil tv bli en vareleverandør, sier medieforsker ved Universitetet i Bergen, Knut Helland til Dagbladet.

MEN HVORDAN skal vi gå fram for å få den betalte fotballmora inn i stua? For å få din utvalgte kamp på tv-skjermen, så du allerede ha kjøpt et abonnement hos et av betalingsselskapene. Det er hos disse selskapene den digitale åpningen finnes. Og derfra kjøpes f.eks. Brann- Rosenborg ved hjelp av noen trykk på fjernkontrollen.

Regninga får du fra produsenten.

Rettighetene, som altså gir NRK/TV2 muligheten til å sende/videreselge 150 kamper i året, er tenkt produsert og distribuert til seerne etter følgende fordelingsnøkkel:

  • Én kamp fra hver ligarunde (26 totalt) sendes gratis på NRK/TV2.
  • Én kamp fra hver ligarunde (26 totalt) sendes på betalings-tv slik du kjenner det i dag - ViaSat, Canal Digital eller Canal+.
  • Tre kamper fra hver ligarunde (78 totalt) kan kjøpes pay-per-view på en av betalingskanalene (du betaler der og da for den kampen du vil se).
  • Fem landskamper vil fordeles mellom NRK og TV2.
  • Tre kvinnekamper sendes også på gratiskanalene.
  • Tre 1.-divisjonskamper på samme vis.
  • Pluss fem cupkamper.

Og:

  • Muligheten for fire kamper i UEFA-cupen.

Hva vil Canal Digital, Canal+ eller ViaSat eventuelt ta seg betalt for en kamp i Tippeligaen? Og vil de differensiere prisene slik at det vil koste mer å se Brann- Rosenborg enn f.eks. Bryne- Lyn?

SE DET ER DET INGEN som kan si noe om foreløpig. Men vi vet i hvert fall at en pay-per-view-kamp i Sverige koster 75 svenske kroner. Alt under det vil bli mottatt med takk.

Og fra Telenors side: De vil gjerne kjøpe betalings-tv-rettighetene til norsk fotball.

- Telenor ønsker å være en ledende innholdsdistributør i Norden, og fotball er bra innhold for oss. Vi har allerede vært i kontakt med både NRK og TV2, og vi håper på å gjenoppta forhandlingene nå som avtalen er i boks, sier informasjonssjef i Telenor Plus, Arild Johannessen til Dagbladet.

MEN SÅ LANGT har verken NRK eller TV2 bestemt seg for en samarbeidspartner for kjøp og salg av fotballunderholdning. Det eneste som derfor er helt sikkert, er at mange fotballkamper vil være tilgjengelig for salg, og at du og jeg må betale for underholdningen.

Noen av oss ihuga pugilist-entusiaster har riktignok allerede paid-per-view for enkelte boksekamper, men det er gjennom folkesporten fotball vi nå får framtida i trynet.

Betal, mann - eller kvinne - hvis du vil se fotball på TV.

Eller glem det.

Eller som NFF og klubbene ønsker det:

Kom deg på kamp.

Hele Norges coronakart