KOMMENTARER

Biden-bløff om bin Salman

CIA-rapporten om det saudiarabiske drapet på journalisten Jamal Khashoggi er offentliggjort. Men USAs nye president gjør ikke som han lovte under valgkampen.

SKUFFER I SAUDI-SPØRSMÅLET: Faller helteglorien av president Joe Biden allerede før han er kommet skikkelig i gang? Foto Saul Loeb/AF/NTB Scanpix SAUL LOEB
SKUFFER I SAUDI-SPØRSMÅLET: Faller helteglorien av president Joe Biden allerede før han er kommet skikkelig i gang? Foto Saul Loeb/AF/NTB Scanpix SAUL LOEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Både demokrater i USA, europeiske politikere og menneskerettighetsforkjempere over hele verden er skuffet over at president Joe Biden lar Saudi-Arabia slippe så lett unna Khashoggi-drapet. Men var det annet å vente?

Biden var stor i kjeften under valgkampen. Han lovte at USA skulle føre ei hardere linje mot det oljerike kongedømmet. Landet skulle «betale prisen» for drapet og bli den «pariaen» det er. Saudi-Arabias egentlige hersker, den allmektige kronprins Mohammed bin Salman, kalt MBS, hadde mye å frykte ved en Biden-seier i presidentvalget, trodde mange.

CIA-rapporten inneholdt ikke noe nytt. Vi hadde stort sett hørt og sett alt gjennom lekkede lydopptak og utskrift av samtaler som hadde foregått inne på det saudiarabiske generalkonsulatet i Istanbul 2. oktober 2019, der Khashoggi ble partert før kroppsdelene hans ble smuglet ut av bygningen. Daværende president Donald Trump, som ikke minst gjennom sin svigersønn Jared Kushner, hadde et nært forhold til MBS, nektet å offentliggjøre CIA-rapporten. Når Biden nå gjorde det, kan det være et like stort spark til sin forgjenger som til Saudi-Arabia. For det er ikke mange straffetiltak som er satt ut i livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer