KOMMENTARER

Senatsvalget i Georgia

Biden må sende blomster til Trump

Demokratene ser ut til å ha vunnet begge senats-plassene i Georgia, og dermed flertallet i Senatet. Det er en stor seier for påtroppende president Joe Biden.

MÅ SE LANGT ETTER GODE NYHETER: Donald Trump har bidratt til at republikanerne taper flertallet i Senatet. Foto: REUTERS / NTB
MÅ SE LANGT ETTER GODE NYHETER: Donald Trump har bidratt til at republikanerne taper flertallet i Senatet. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Selvsagt kunne ikke Donald Trump unnlate å være seg selv, seg selv nok, og seg selv nærmest. Derfor får påtroppende president Joe Biden etter alt å dømme det flertallet han tidligere bare kunne drømme om i det amerikanske senatet. Trump ødela for de tidligere «sikre» republikanske senats-setene i delstaten i Georgia i valget onsdag med sine aggressive angrep på resultatet av presidentvalget i november, som er basert på løgner og konspirasjonsteorier.

Trump ble kort sagt felt av sin egen selvopptatthet, og påtroppende president Joe Biden bør egentlig sende en stor blomsterbukett til Trump, og takke for at presidenten heller ikke ved denne korsvei kunne unnlate å være seg selv nok. Det er dommen fra amerikanske kommentatorer etter nattas dramatiske senatsvalg i Georgia.

Påtroppende president i USA Joe Biden gikk hardt ut mot Trump-administrasjonen under en pressekonferanse. Vis mer

Det er en beksvart onsdag for Donald Trump og det republikanske partiet. Den svarte predikanten Raphael Warnock er allerede utropt til vinner av telegrambyrået AP og CNN, mens den tidligere journalisten Jon Ossoff på formiddagen onsdag norsk tid ledet med mer enn 16 000 stemmer på sin republikanske utfordrer, da det gjensto overveiende demokratiske valgdistrikter å telle opp. Det betyr at en afrikansk amerikaner og en jøde etter alt å dømme vil være senatorer fra Georgia i det dype sør.

Det er et dramatisk maktskifte i en stat som har vært republikansk siden Bill Clinton ble president i 1992. Valgresultatet betyr at demokratene erobrer flertall også i Senatet. På forhold kontrollerer de Representantenes hus, og om to uker flytter Biden inn i Det hvite hus. Med 50 republikanske og 50 demokratiske senatorer vil visepresident Kamala Harris tippe flertallet også i Senatet i demokratisk favør. Flertallet her vil gjøre det mulig for Biden å få gjennom lovgiving, budsjetter og politikk. Republikanerne har allerede varslet rettssaker i tilfelle de skulle tape også senatsvalget i Georgia.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Igjen ser Trump ut til å ha mobilisert enda flere demokrater enn republikanere til å stemme. Det kan forandre ikke bare Senatets sammensetning, men hele framtida i det politiske landskapet i USA. For det avskydde ordet «TAPER» står nå skrevet på Trumps panne. Tapet i Georgia kan være det som får ambisiøse republikanere til sakte å distansere seg fra Donald Trump. Også senatorvalget i Georgia forteller at hans korstog for «alternative fakta», og hans frenetiske kamp mot resultatet av presidentvalget i november, ikke er framtidas vinneroppskrift.

Trumps nederlag i Georgia kommer samtidig som Kongressen formelt utpeker Joe Biden til ny president onsdag kveld. Normalt er dette en ren formalitet, der visepresidenten leser opp resultatet av valgmanns-stemmene fra hver delstat. Her fikk Biden 306 valgmenn, mot Trumps 232. Men 12 republikanske senatorer, og rundt 100 medlemmer av Representantenes hus, har på forhånd varslet at de har innvendinger mot resultatet i enkelte delstater. Det betyr at resultater i vippestater vil bli debattert, og at den endelige avstemningen kan bli forsinket.

Donald Trump har lagt et enormt press på sin visepresident Mike Pence med å si - fullstendig feilaktig - at han har makt til å omgjøre resultatet fra valgmannskollegiet. Men talsmenn for Pence understreker at visepresidenten er innforstått med at hans rolle er kun seremoniell. Det er derfor Pence som en gang natt til torsdag endelig vil utrope Joe Biden til USAs neste president. For Pence er dette ei kattepine, for han er en mulig republikansk presidentkandidat i 2024, og da passer TV-bildene av at han utroper Biden til president dårlig på CV´n.

FIKK VAKSINE: Da Joe Biden fikk sin vaksine mot coronaviruset, kom han med overraskende skryt av Donald Trump. Video: AP Vis mer

Trump på sin side har trommet sammen sine kjernetropper til å demonstrere i hovedstaden Washington. Mange av dem er fra voldelige høyre-grupper som holder politisk show for de mest troende. Viktigere kan være de signalene som kommer fra innsiden av Kongressen i natt. For hvor mange republikanere vil utfordre resultatet av presidentvalget, når Trump nå også har bidratt til at republikanerne nå etter alt å dømme også taper flertallet i Senatet? Hvem vil - etter nærmere ettertanke - klistre seg til Trump, nå som han står fram som den egentlige taperen av også senats-valget i Georgia?

Onsdag er i sannhet en beksvart dag for Donald Trump.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer