KOMMENTARER

Den siste president-debatten

Biden snakket til nasjonen

President Donald Trump måtte knuse utfordrer Joe Biden i den siste presidentdebatten i natt. Det gjorde han ikke. For mens Trump - igjen - snakket til sine egne, så snakket Biden til nasjonen.

OPPSUMMERT: Se høydepunktene fra den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden. Video: AP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var heftige angrep i musikkhovedstaden Nashville i Tennessee i natt, der Donald Trump uten å lykkes prøvde å nagle Joe Biden og hans sønn Hunter til korrupsjon i Russland og Kina. Biden leder klart på meningsmålingene, med et gjennomsnitt på ti prosent. Og han leder også klart i flere vippestater som Trump må vinne om snaue to uker. Men Trump klarte heller ikke denne gangen å bombe Biden i senk med sine tirader av beskyldninger.

DEN FULLE ONKELEN: Journalist og programleder Johanne Grønneberg Mesa sammenligner president Donald Trump med den fulle onkelen i familieselskapet. Vis mer

I stedet så leverte Joe Biden en slutt-appell som anskueliggjorde forskjellen mellom seg selv og presidenten, med å understreke at han ville velge kunnskap over fiksjon, håp over frykt, og være en president som representerer alle amerikanere, enten de stemmer for ham eller ikke. Der og da snakket han som en president. Mens Trump - enda en gang - snakket til sine egne, så snakket Biden til nasjonen.

Biden vant den første delen, om Corona-viruset. Han fikk hamret gjennom sitt budskap om at Trump hadde ført det amerikanske folket bak lyset med blant enn å si i april at viruset ville forsvinne av seg selv. Fasiten er at mer enn 220 000 amerikanere er døde av viruset, at smittetallene er rekordhøye, og at USA kan stå overfor sin verste omgang med sykdom og død fram til valglokalene stenger 3. november.

MINST RASIST: President Donald Trump mener han er den i rommet som er minst rasist. Video: AP Vis mer

I går ble det rapportert om 75 049 nye smittede i landet. Dette er det høyeste tallet som er registrert, også i forhold til da viruset drepte som mest i vår, med godt over 1500 døde daglig. De siste ni dagene har det vært smitterekorder, særlig er smitteøkningen stor i Ohio, en stat Trump må vinne for å ha noen sjanse når stemmene telles opp. Det er i denne situasjonen republikanerne har gjort det til et partipolitisk statement å ikke gå med munnbind, og ikke holde avstand. Trumps krav er i stedet at landet må åpne opp.

Kamphanene var innom det meste i årets valgkamp, rasisme, kriminalitet, innvandring og miljøvern. Trump leverte knapt en visjon i noen av disse spørsmålene. Hans fremste anliggende i nattas debatt syntes å være å angripe Biden for forretninger som han anklager Bidens sønn for å ha gjort. Samtidig som Trump, som praktisk talt ikke betaler føderal inntektsskatt, ennå ikke har lagt fram sine selvangivelser, noe han enda en gang lovte å gjøre.

Både Trump og Biden hadde sine feilskjær. Serieløgneren Trump klarte som ventet ikke å holde seg på den rene sti, og mannen som re-tvitrer meldinger fra nazister påstår fortsatt at han er den minst rasistiske mann i rommet. Og han skrøt av lav dødsrate av corona i USA, mens han mot alle spesialister spådde at omslaget i pandemien er rett rundt hjørnet. Mens Biden sa han ville fase ut oljeindustrien, og kanskje tapte oljestaten Texas på det. Der leder Trump knapt, men et mobiliserings-valg for Biden kan endre det

GOD DEBATT: Mindre krangling og mer poltikk var innholdet i den siste debatten mellom Trump og Biden. Video: AP Vis mer

Det ble en annerledes debatt. Programleder Kirsten Welker hadde et våpen for å holde Trump i skinnet, sånn at debatten ikke skulle bli som den første debatten for to uker siden, der særlig presidenten aggressivt avbrøt både motdebattant og programleder. Mikrofonen ville bli skrudd av hvis ikke debattantene holdt seg til sin tilmålte tid. Dermed ble noe av brodden tatt fra Trumps aggresjon.

Imens er heller ikke andre tall positive for Trump. 20 prosent av mennesker som ikke stemte i 2016 har allerede stemt. Det tyder på et mobiliseringsvalg av velgere som ikke stemte for Trump for fire år siden. En av statene der det har vært spesielt mange forhåndsstemmer er Texas der mer enn halvparten av dem som stemte i 2016 har stemt. Også i den avgjørende vippestaten Florida er det rekordmange forhåndsstemmer. Observatører regner med at det er fordel for Biden og demokratene.

DÅRLIG JOBB: President Donald Trump sier at Obama og Bidens dårlige jobb gjorde at han stilte som president. Video: AP Vis mer

Trump vant ikke debatten han måtte vinne. Pandemien er i sterk utvikling fram mot valget 3. november. Og rekordmange velgere har allerede stemt. Ingen ting av dette er oppmuntrende for president Trump. Og det hjelper ikke at han ikke kan hvelve en høyere ideologisk himmel over dette valget enn at han - alene - har gjort en fantastisk jobb. Mens litt over halvparten av USA ser at han ikke har det. Det som er igjen av dette valget er fortsatt en folkeavstemning om Donald Trump.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer