KOMMENTARER

Bidens Afghanistan-gate

Det er mulig Joe Biden ikke traff helt da han sa at USAs tilbaketrekking fra Afghanistan var en «ekstraordinær suksess», skriver Morten Strand.

EN SLAGS DIALOG: Ei kvinne snakker med en Taliban-soldat om jenter og skole i Herat på torsdag. Foto: AFP / NTB
EN SLAGS DIALOG: Ei kvinne snakker med en Taliban-soldat om jenter og skole i Herat på torsdag. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvor skadelig er katastrofen i Afghanistan for Joe Biden og hans presidentskap? Blir Afghanistan hans Vietnam? Blir Afghanistan hans Watergate? Og vil katastrofen Afghanistan definere USAs og Vestens holdninger til verden i åra som kommer?

Spørsmålene står i kø. Og ingen svar er opplagte. Men én ting vet vi, at velgere er utro sjeler, og at det bare unntaksvis er utenrikspolitiske spørsmål som definerer amerikanske presidenters framganger eller nederlag. Likevel er tallenes tale klare. Biden, som siden innsettelsen i januar har hatt en oppslutning på mer enn 50 prosent av velgerne som synes han gjør en god jobb, opplever etter Talibans maktovertakelse i Afghanistan at bare 41 prosent mener han gjør en god jobb, mens hele 55 prosent mener han gjør en dårlig jobb.

Tall fra YouGov viser at selv før terroraksjonen ved flyplassen i Kabul, som krevde 180 liv, 13 av dem amerikanske soldater, mente bare 33 prosent av amerikanerne at Biden har håndtert Afghanistan bra. Bare 16 prosent mener evakueringen har vært bra, blant demokrater er tallet 28 prosent. Presidenten får det nå også fra sine egne. Alle tall viser at Biden i det siste har hatt minst én dårlig dag på jobben. Så hans «ekstraordinære suksess» faller på steingrunn som en gjenkjennelig trumpsk løgn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer