KOMMENTARER

Donald hvem?

Bidens Big New Deal

President Joe Bidens økonomiske støttepakker er nesten uten sidestykke i USAs historie. Det er en ny New Deal på trappene, og den er Big Deal, skriver Morten Strand.

HVOR HOPPER: Påskeharen? Jo, til venstre. Her sammen med president-paret, Jill og Joe Biden. Foto: AFP / NTB
HVOR HOPPER: Påskeharen? Jo, til venstre. Her sammen med president-paret, Jill og Joe Biden. Foto: AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Donald hvem? Vel, han har tatt med seg galehuset fra Det hvite hus til Florida, og er bare i nyhetene når det varsles om nye nederlag i rettsprosesser om økonomisk kriminalitet, og litt om stormingen av Kongressen. Ellers er Donald Trump som visket vekk fra de faktiske politiske prosesser i USA. President Joe Biden gjør til og med et elegant retorisk poeng av det, og omtaler Trump konsekvent bare som «den andre fyren» - the other Guy. Her er ingen ondskapsfulle, forvrengte karakteristikker, som «Sleepy Joe» eller «Crooked Hillary». Bare et litt likegyldig skuldertrekk, som litt støv på jakkeslaget, «den andre fyren». Donald hvem?

PÅSKETALE: USAs president Joe Biden holdt påsketale 5. april 2021, og en viss påskehare ville også stå på scenen. Video: AP. Vis mer

For det er Joe Biden som er sjef nå. Helt sjef, i hvert fall mye mer enn de fleste hadde sett for seg. Han styrer en administrasjon som har fått orden på vaksine-arbeidet, og 100 millioner amerikanere var vaksinert etter bare to måneder som president. Biden lovte å vaksinere 100 millioner etter 100 dager som president, så vaksineringen går nesten dobbelt så raskt som han lovet. Tre av fire amerikanere er fornøyde med hvordan Biden takler pandemien. Det er overbevisende tall i et land som fortsatt er dypt splittet etter president Trumps herjinger.

Vaksinering henger nøye sammen med økonomien, og bare i mars kom nesten en million amerikanere tilbake i jobb. Arbeidsledigheten er nå på seks prosent, mens den på det høyeste under pandemien var på mer enn 14 prosent, da Trumps - den andre fyrens - løgner og likegyldighet fikk pandemien til å eksplodere.

LER: Joe Biden holdt sin første offisielle pressekonferanse som president i USA. Video: AP. Vis mer

Helt sentralt i Bidens økonomiske gjenoppbyggingsplan er staten, eller føderale myndigheter. Han har fått gjennom en økonomiske hjelpepakke på 1,9 billioner dollar, som går til folk flest, slik at økonomien ikke kollapser, og forbrukere bidrar til å holde økonomien i gang. Det er en annerledes innretning enn den president Barack Obama valgte da nedsmeltingen av økonomien rammet USA og store deler av resten av verden i 2008. Obama reddet bankene og de store selskapene fra fallitt, og det var viktig nok, mens folk flest stort sett fikk seile sin egen sjø.

Annerledes nå, for Bidens plan dreier seg ikke bare om hjelpepakka til folk flest. Den dreier seg om det som likner mer og mer på en keynianistisk tilnærming for å stimulere økonomien, nemlig at staten pumper penger inn i en økonomi i krise, slik den gjorde under den store depresjonen på 1930-tallet, da president Franklin D. Roosevelt lanserte sin New Deal-politikk.

For den andre krisepakka til Biden handler om å pumpe ytterligere to billiarder dollar inn i økonomien for å modernisere en ofte nedslitt infrastruktur. Den engang så imponerende Brooklyn-bridge i New York har ennå bro-fester som minner om kulissene i Leonard Bernsteins musical West Side Story fra 1957. Men ikke bare Brooklyn-bridge trenger modernisering, også et oppgradert internett og ikke minst omstilling til en grønnere økonomi skal finansieres med denne pakka. Til slutt skal en siste billiard brukes til barn og helse i et samfunn der pandemien har bidratt til galopperende fattigdom i et sosialt allerede skakkjørt samfunn.

Det kan se ut som om det er den forsiktige amerikanske demokraten Joe Biden som skal blåse liv i et moderne politisk prosjekt for den politiske venstresida. Pandemien virker som om den er som skapt for venstreside-politikk. Og hvem hadde sett for seg Biden (78) som hærfører for en global, moderne venstreside?

Og dermed er vi - jada, litt prematurt - allerede ved debatten om hva slags president Joe Biden vil bli. Hva han vil bli husket som? Han er nærmest utenkelig uten «den andre fyren». Både som en kontrast til Trump, og fordi han i stor grad kan takke Trumps fiasko overfor pandemien for at han ble valgt.

Men Biden likner verken på sitt store forbilde John F. Kennedy, eller Barack Obama, som han tjente som visepresident i åtte år. De var som presidenter de yngste og mest veltalende og mobiliserende i sin generasjon. Og de deler den skjebnen at de snakket mer enn de handlet. Bidens kort gjør ham imidlertid mer til en handlingens mann.

Sånn likner Biden mer på Kennedys visepresident Lyndon B. Johnson, en moderat søstats-demokrat som tok over da presidenten ble skutt, og som gjennomførte mange av Kennedys drømmer og planer. Som Biden nå hadde han titalls år bak seg i Kongressen, og derfor en gjennomføringsevne som få andre. Progressiv sosialpolitikk, og progressiv borgerrettighets-lovgiving var Johnsons store seire på 1960-tallet. Og en ny - progressiv - New Deal ligger an til å bli det Biden vil bli husket for. Det hele skal finansieres av høyere selskapsskatt og mer skatt for de aller rikeste. Vi er milevis fra «den andre fyren».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer