KOMMENTARER

Amerikansk politikk:

Bidens mareritt

Nissene ble ikke med på Trumps flyttelass. Arvtakerne er igjen for å fullføre jobben.

ARVEN: I en ny dokumentarserie om Ronald Reagan kommer det frem at Donald Trump stjal oppskriften fra sin forgjenger når det gjaldt hvit nasjonalisme, alternative nyheter og bruk av ultrakonservative kristne. Foto: AFP FILES / AFP / Mike Sargent
ARVEN: I en ny dokumentarserie om Ronald Reagan kommer det frem at Donald Trump stjal oppskriften fra sin forgjenger når det gjaldt hvit nasjonalisme, alternative nyheter og bruk av ultrakonservative kristne. Foto: AFP FILES / AFP / Mike Sargent Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Husker dere Joe Biden? Han ble president i USA for et år siden, store deler av verden pustet lettet ut etter det kaotiske Trump-regimet og siden har ingen hørt fra ham. Jo da, folk som følger amerikansk politikk tett, har fått et og annet glimt, og det er ikke som om han ikke fins, bare fordi norske medier har sluttet å følge den amerikanske presidenten minutt for minutt.

Det var vel heller ikke mange som hadde skyhøye forventninger til den aldrende onkel Joe, men med et knapt flertall i senatet, kunne han kanskje lykkes i å få gjennomslag. Om ikke annet, ville det bli fredeligere. Det politiske ordskiftet ville flytte fra Fox News tilbake til C-SPAN og bli kjedelig igjen.

KOMMENTATOR: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det skjedde ikke. Selv om trusselen fra en uforutsigbar og autoritær nasjonalist er fjernet fra Det hvite hus, ble ikke nissene med på flyttelasset da Donald Trump forlot Washington. Utspill fra det nye kullet av republikanere får Trumps twittertirader til å framstå som saklige spissfindigheter og Mitch McConnell som en løsningsorientert leder. Chris Wallace, en av få balanserte programledere på Fox News, har forlatt kanalen sammen med den siste rest av bakkekontakt. Nylig angrep en Fox-kommentator den kjente pandemilegen Anthony Fauci med en oppfordring mange oppfattet som en ren drapstrussel.

Meningsmålinger tyder på at velgerne er like polarisert og opphisset uten Trumps daglige bistand, og pandemien splitter som aldri før. Nå har faktisk Trump selv falt i unåde hos noen av sine mest ytterliggående følgere etter at han før jul snakket entusiastisk om vaksiner og refset medier som sier vaksinene ikke virker. Det fikk gamle trumpister til å mene at Trump har mistet grepet, men uttalelsen var vel snarere klassisk Trump; han vet at kjernen av tilhengerne er vaksinemotstandere, men vil samtidig gjerne ha æren for at han framskaffet vaksiner på rekordtid.

OVERRASKER: Joe Biden kom med en sjelden takk til hans forgjenger, under en tale om vaksinering tirsdag 21. desember. Vis mer

I romjula har det kommet to nye filmer på strømmetjenester som beskriver og forklarer hvordan USA har endt her. Den ene er en ny stjernespekket Adam McKay-film, «Don’t look up», den andre en ny dokumentarserie om Ronald og Nancy Reagan. Filmen handler om to forskere som oppdager at en gigantisk meteor vil treffe og utslette jorda om kort tid. De varsler straks både presidenten og mediene, men blir ikke tatt på alvor. Presidenten er for opptatt av et mellomvalg og hvordan hun kan bruke denne nyheten til sin fordel; mediene er for opptatt av kjendiseri, skandaler og seertall. Jordas undergang blir plassert etter et lengre innslag om et kjendisbrudd.

«Don’t look up» er en litt humørløs og ganske så overtydelig metafor for klimakrisen, men har sine treffende øyeblikk som når de desperate forskerne peker mot himmelen og roper; se opp, der er meteoren. Dere kan se den med det blotte øye! Hvorpå det straks mobiliseres til motdemonstrasjon med slagordet «Don’t look up!».

Arven etter Trump er ikke «fake news», som vi stadig tillegger ham, men den vel så farlige fornektelsen av fakta og vitenskap, også kalt «alternative fakta». Dokumentarserien om Reagan viser at han slett ikke var den første presidenten som fusket i faget. Under Iran-Contra-skandalen på 1980-tallet, da det ble avslørt at den amerikanske regjeringen byttet våpen mot gisler, benektet først Reagan all kjennskap og beskyldte mediene for å være ute etter ham. Da han til slutt måtte krype til korset sa han: «Mitt hjerte sa det var rett, men fakta sier noe annet.» Det amerikanske folket stolte på Reagans hjerte og tilga ham.

Trumps bruk av ultrakonservative kristne miljøer er som tatt ut av dreieboka til Reagan, som lenge ignorerte Aidsepidemien av politiske hensyn. Han kalte homofili en tragisk sykdom som resten av verden måtte beskyttes mot, og som takk rant pengene inn fra grupper som Moral Majority. Reagan spilte også på hvit nasjonalisme for å vinne sørstatene og landsbygda, men sørget godt for sine mange rike investorer i form av store skattekutt og dereguleringer. Høres kjent ut? I dag er Reagan republikanernes store helt; mer uforståelig er han det også for enkelte norske konservative.

Joe Biden overtok et Amerika i krise og sosial uro, hvor Kongressen ikke makter å vedta bevilgninger som et stort flertall av velgerne er for, hvor stemmerett og adgang til abort er truet av konservative, hvor konspirasjoner og løgner forsterker pandemiens herjinger. Men det er ikke en ny historie. Det er en som gjentar seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer