KOMMENTARER

USA og Kina

Bidens spill mot Kina

Joe Bidens tur til Europa for ei uke siden hadde én samlende tanke. Kina.

SER LYSET: President Joe Biden har sett lyset når det gjelder Kina. Her er han tilbake i Det hvite hus etter turen til Europa. Foto: AFP / NTB
SER LYSET: President Joe Biden har sett lyset når det gjelder Kina. Her er han tilbake i Det hvite hus etter turen til Europa. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Biden gjennomførte tre toppmøter i et heseblesende tempo for ei uke siden. De handlet alle - på hvert sitt vis - om Kina. Først var det G-7 toppmøtet, med verdens sju ledende «vestlige økonomier». Så var det Nato-toppmøtet. Og til slutt toppmøtet mellom Biden og den russiske presidenten Vladimir Putin. G-7 toppmøtet handlet om hvordan de andre ledende økonomiene skal møte Kinas vekst og makt. Nato-toppmøtet handlet i stor grad om hvilken trussel Kinas økende makt er for Vestens sikkerhet. Og toppmøtet med Putin i Genève var til en viss grad en generalprøve for det som blir et enda vanskeligere og viktigere møte for Biden med den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Da Biden var tilbake i Washington sa representanter for Det hvite hus at et toppmøte med Xi ikke var et spørsmål om, men et spørsmål om når og hvor. Og ingen blir overrasket hvis det viser seg å bli i oktober, i forbindelse med G-20 toppmøtet i Italia, der både Biden og Xi deltar.

Europa-turneen til Biden handlet i stor grad om å forberede et møte med Xi. Det er lenge - nøyaktig 50 år - siden president Richard Nixons nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger beredte grunnen for åpningen mot Maos Kina med disse ordene: «Det er president Nixons overbevisning at et sterkt og utviklet Folkerepublikken Kina ikke er noen trussel mot noen viktige amerikanske interesser».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer