DEBATT

Bilfritt sentrum

Bilen vil aldri bli god nok for MDG

Frp klarer å ha flere tanker i hodet samtidig. Det går an å være opptatt av å legge til rette for bilistene, samtidig som man er opptatt av gode bomiljøer, trygghet for barna i byen og redusert forurensning.

MOTSTAND MOT BILISME: Fra MDGs side handler det ikke så mye om verken svevestøv, barn eller lungesyke. Det handler om en motstand mot privatbilisme som fenomen, skriver innsenderne. Foto: Heiko Junge / NTB
MOTSTAND MOT BILISME: Fra MDGs side handler det ikke så mye om verken svevestøv, barn eller lungesyke. Det handler om en motstand mot privatbilisme som fenomen, skriver innsenderne. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er få, om noen, som ønsker at barn, syke og eldre skal lide. Det er derfor MDGs Sirin Stav gjør et retorisk poeng ut av å sette opp bilen mot disse gruppene (Dagbladet 02.03.). Vil du kjøre bil og forurense slik at barn får astma, lungesyke blir enda sykere og eldre med hjerteproblemer må holde seg innendørs? Nei, ingen vil vel det.

Det er en spisset, tabloid og retorisk litt uredelig problemstilling.

Fører det meste av menneskelig aktivitet, inkludert transport, med seg uønskede bieffekter? Ja.

Selv det å få barn bidrar til å legge beslag på mer ressurser. Uten at jeg har sett at MDG ønsker at folk skal slutte å få barn. Mennesker setter avtrykk, uansett hvor vi går eller hva vi gjør.

Til det konkrete eksempelet med bil. Luftforurensing blir et stadig mindre problem, i takt med at det blir stadig flere elbiler, men også det faktum at en moderne bensin- eller dieselbil i dag slipper ut veldig mye mindre av lokal luftforurensning enn for bare få år siden. En moderne Euro 6-diesel kan ikke sammenlignes med dieselmotorer for 10, 20 og 30 år siden.

Utslippene av svevestøv fra veitrafikken er nå nesten på en fjerdedel av det de var på slutten av 90-tallet. Fra over 2.000 tonn i 1997 til 547 tonn (PM10) i 2018.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer