DEBATT

Kinesisk handel og politisk handlingsrom

Billigere, enklere og mer forutsigbar

Så skal selvsagt bedrifter og myndigheter opptre klokt overfor Kina framover.

BILLIGERE OG ENKLERE: En frihandelsavtale med Kina vil gjøre handel billigere, enklere og mer forutsigbar, skriver Tore Myhre i NHO.
BILLIGERE OG ENKLERE: En frihandelsavtale med Kina vil gjøre handel billigere, enklere og mer forutsigbar, skriver Tore Myhre i NHO. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Torbjørn Færøvik gjentar 20. desember i sitt tilsvar til undertegnede sin påstand om at en frihandelsavtale innebærer å veve vår økonomi inn i den kinesiske slik at vi mister noe av vårt politiske handlingsrom.

Mitt poeng er at en frihandelsavtale ikke innskrenker vårt politiske handlingsrom, selv om vår handel skulle bli mange ganger større.

Norske bedrifter har alltid vist seg omstillingsdyktige og tilpasser seg raskt nye rammebetingelser. I 2013 var Russland Norges viktigste marked for eksport av sjømat. Da Russland året etterpå svarte på de vestlige Krim-sanksjonene med et importforbud av norsk sjømat, forsvant et marked på over 6 milliarder over natta. Dette påvirket selvsagt ikke norske myndigheters vilje og evne til å innføre sanksjoner mot Russland.

Norske eksportører snudde seg for øvrig raskt rundt og fant nye markeder, likevel ikke uten omkostninger.

En frihandelsavtale med Kina vil gjøre handel billigere, enklere og mer forutsigbar. Som Færøvik påpeker vokser Kina seg sterkere i åra som kommer. Hans svar er å ha minst mulig med landet å gjøre. Det er ingen god strategi verken økonomisk eller politisk.

Så skal selvsagt bedrifter og myndigheter opptre klokt overfor Kina framover. At han stempler sine meningsmotstandere som naive får være Færøviks problem, og gir neppe grunnlag for å fortsette en viktig debatt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer