DEBATT

Funksjonshemmede og inkludering

Birgits kamp er vår kamp

Vi må ikke bare heie på Birgit for hennes prestasjoner, vi må også bidra aktivt i den kampen hun kjemper for de andre.

BANER VEI: Birgit Skarstein og Philip Raabe imponerer både konkurrenter, dommere og det norske folk i TV 2's «Skal vi danse». - Hun viser at en annerledeshet også kan være en styrke, skriver innsenderen. Foto: Espen Solli / TV 2
BANER VEI: Birgit Skarstein og Philip Raabe imponerer både konkurrenter, dommere og det norske folk i TV 2's «Skal vi danse». - Hun viser at en annerledeshet også kan være en styrke, skriver innsenderen. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg spurte Birgit Skarstein etter at hun hadde vunnet olympisk medalje: «Hva er neste?», «Hva er det som motiverer deg?».

Svaret hennes har inspirert meg siden, og ga meg en bekreftelse på at vi er i samme båt. For henne handler det om mer enn bare å vinne medaljer og priser. For henne handler det om å vise gjennom sine prestasjoner, at hun er minst like flink som alle andre i samfunnet. At hennes «annerledeshet» ikke er begrensning, men heller hennes styrke.

Personen bak idrettsstjerna, som jeg har lært å kjenne, er opptatt av å bane vei og være et forbilde for alle de andre menneskene med redusert funksjonsevne i samfunnet, som ønsker å skape sin egen framtid gjennom å bidra aktivt på lik linje med resten av samfunnet. At de ikke skal bli stemplet på grunn av sin funksjonsevne.

Det var flott, men også nødvendig, å stå sammen med Birgit Skarstein og ta til motmæle da nettrollene stigmatiserte og diskriminerte henne for deltakelsen i TV 2-programmet «Skal vi danse». Vi fant oss ikke i at noen skal bli diskriminert for hvem de er – alle er like og skal ha like muligheter til deltakelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer