DEBATT

Bondevik-avsløringen:

Bisarre påstander fra Dagbladet

Muslim World League (MWL) er ikke finansiert av den saudiarabiske regjeringen slik Dagbladet gjentatte ganger har hevdet uten å kunne dokumentere dette på noe vis.

UBEGRUNNET: I motsetning til en lang rekke ubegrunnede påstander framsatt av Dagbladet, søker ikke MWL å oppnå noen form for innflytelse i Norge, skriver kronikkforfatteren. Her er Aamir Javed Sheikh (t.v) og Kjell Magne Bondevik under konferansen om hvordan bekjempe hat og diskriminering i fjor. Konferansen ble arrangert av Stiftelsen Dialog for fred i samarbeid med Muslim World League. Foto: Tore Meek / NTB
UBEGRUNNET: I motsetning til en lang rekke ubegrunnede påstander framsatt av Dagbladet, søker ikke MWL å oppnå noen form for innflytelse i Norge, skriver kronikkforfatteren. Her er Aamir Javed Sheikh (t.v) og Kjell Magne Bondevik under konferansen om hvordan bekjempe hat og diskriminering i fjor. Konferansen ble arrangert av Stiftelsen Dialog for fred i samarbeid med Muslim World League. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Abdulwahab al-Sheri. Foto: Lars Eivind Bones
Abdulwahab al-Sheri. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

The Muslim World League (MWL) avviser enhver antydning om gjentjenester som følge av å ha blitt tildelt en pris som en norsk institusjon står bak.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den som eventuelt måtte sveve i den villfarelse om at det er mulig «kjøpe» seg en pris vil umiddelbart bli skuffet: Det skjer ikke i Norge. Det har selvsagt heller aldri på noe tidspunkt blitt så mye som antydet fra noen av MWLs representanter at dette enten var ønskelig eller oppnåelig.

Dessuten, og i motsetning til en lang rekke ubegrunnede påstander framsatt av Dagbladet, søker ikke MWL å oppnå noen form for innflytelse i Norge. Videre er MWL ikke finansiert av den saudiarabiske regjeringen slik Dagbladet gjentatte ganger har hevdet uten å kunne dokumentere dette på noe vis.

Beklageligvis har Dagbladet publisert en rekke ensidige og tungt vektede artikler som i sterk grad er egnet til å svekke det gode omdømmet til interreligiøse ledere som nyter stor anerkjennelse for sitt arbeid som kulturelle brobyggere.

Dagbladet har gjentatte ganger mislyktes med – og heller ikke forsøkt – å presentere et mer balansert bilde av MWL. Eksempelvis har Dagbladet nektet å nevne at MWL rutinemessig støtter arbeidet til lokale frivillige og veldedige organisasjoner i mange land over hele verden i et forsøk på å bidra til å redusere kulturelle skiller.

Dette kan synes som et trivielt eksempel, men ikke i lys av at Dagbladet har framstått desperate etter å antyde at MWLs økonomiske bidrag til lokale norske organisasjoner er utidige eller et resultat av en gitt agenda. For vår del framstår denne insinuasjonen både bisarr og som et resultat av slett journalistikk gitt det betydelige offentlig tilgjengelige kildemateriellet om MWLs aktiviteter som Dagbladet med vitende og vilje har avvist.

Som følge av det totale fraværet av objektiv dekning, er det kanskje ikke urimelig å anta at Dagbladet følger en politisk agenda som har til hensikt å svekke omdømmet både til MWL og til de personene og organisasjonene det er inngått et samarbeid med hvis felles formål er å fremme dialog, toleranse, fred og forståelse.

Vi ser med stor bekymring på de potensielle konsekvensene en slik uansvarlig politisk kampanje kan medføre. Altfor ofte har vi sett hvordan negative stereotype oppfatninger om «de andre» – da gjerne regelmessig ledsaget av rasistiske undertoner – kan føre til hat og voldshandlinger.

Det er farlig hvis man likestiller enhver muslim – uavhengig av hvor moderat man måtte være – med ekstremister som Taliban. MWL har eksempelvis offentlig oppfordret Taliban til å respektere kvinners og minoriteters rettigheter. Våre partnerskap med organisasjoner innen kristendommen, jødedommen samt andre trosretninger motbeviser med all tydelighet en så absurd sammenlikning. Igjen: Dette er offentlig tilgjengelige fakta som Dagbladet ikke har inkludert i sin dekning, muligens fordi det ikke passer inn i det bildet man ønsker å tegne.

Summen av den aggressive, kampanjeliknende dekningen får oss til å undres hva Dagbladets overordnede ambisjon egentlig er. Flere av våre samarbeidspartnere har måttet utarbeide til dels inngående og omfattende svar som følge av Dagbladets krav om informasjon og innsyn bare for å oppleve at ingenting ble inkludert i artiklene avisa har publisert.

Vel er det et redaksjonelt privilegium, men basert på summen av dekningen er vår vurdering at Dagbladet, framfor å formidle det sanne og faktiske bildet på ulike måter, har forsøkt å splitte både enkeltindivider og organisasjoner som er fast bestemt på å skape en mer tolerant framtid preget av samarbeid og gjensidig forståelse.

Som følge av at Dagbladet ved gjentatte anledninger har mislyktes i å inkludere relevante fakta og kontekst i sine artikler, i tillegg til å rutinemessig ha innlemmet unøyaktige påstander om MWL som enkelt lar seg avkrefte, krever vi at dette tilsvaret publiseres i sin helhet.

Det ville vært i samsvar med Dagbladets påstand om at redaksjonen verdsetter journalistisk integritet og en balansert skildring.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer