KOMMENTARER

Klimatoppmøtet i Glasgow:

Bitre fiender overrasker alle

En ny klimaavtale mellom USA og Kina overrasker alle i Glasgow. Klimasaken er nå en av få områder som kan virke avspennende i en verden stadig mer preget av stormaktsrivalisering.

KLIMAVENNER: USAs klimautsending John Kerry og leder for Kinas delegasjon på klimatoppmøtet Xie Zhenhua, presenterte onsdag en ny avtale om klimasamarbeid mellom verdens to utslippsland. FOTO: MIGUEL MEDINA / AFP / NTB
KLIMAVENNER: USAs klimautsending John Kerry og leder for Kinas delegasjon på klimatoppmøtet Xie Zhenhua, presenterte onsdag en ny avtale om klimasamarbeid mellom verdens to utslippsland. FOTO: MIGUEL MEDINA / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

GLASGOW (Dagbladet): Det er nok å være urolig for. Kina bygger det som ser ut til å være fullskalakopier av amerikanske krigsskip, blant annet et hangarskip, i en ørken i Xinjiang-regionen vest i landet. USA har inngått avtale med Australia om å selge atomdrevne ubåter. Det eneste som ser ut til å kunne samle støtte across the aisle, altså på tvers av partigrensene i USA, er politikk som tar utgangspunkt i at Kina er den store trusselen.

Tonen har fortsatt her på klimatoppmøtet i Glasgow. Under president Joe Bidens tale til møtet tirsdag i forrige uke, benyttet han anledningen til å servere et spark mot Kina. Han spurte hvordan Kina kunne hevde de hadde inntatt en lederrolle i verden, når de ikke møtte opp i Glasgow. Biden fulgte opp med sin klassiske frase: «Come on!». Kinas delegasjonsleder Xie Zhenhua fulgte opp med et spark tilbake i et intervju med britiske The Guardian. Han minnet om at Kina ikke var «som enkelte andre land» som hadde trukket seg fra Parisavtalen etter først å ha vært med. I kinesiske medier var analysen at den sure tonen fra USA gjorde det umulig å se potensialet for rettferdige forhandlinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer