KOMMENTARER

Klimatoppmøtet i Glasgow:

Bitre fiender overrasker alle

En ny klimaavtale mellom USA og Kina overrasker alle i Glasgow. Klimasaken er nå en av få områder som kan virke avspennende i en verden stadig mer preget av stormaktsrivalisering.

KLIMAVENNER: USAs klimautsending John Kerry og leder for Kinas delegasjon på klimatoppmøtet Xie Zhenhua, presenterte onsdag en ny avtale om klimasamarbeid mellom verdens to utslippsland. FOTO: MIGUEL MEDINA / AFP / NTB
KLIMAVENNER: USAs klimautsending John Kerry og leder for Kinas delegasjon på klimatoppmøtet Xie Zhenhua, presenterte onsdag en ny avtale om klimasamarbeid mellom verdens to utslippsland. FOTO: MIGUEL MEDINA / AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

GLASGOW (Dagbladet): Det er nok å være urolig for. Kina bygger det som ser ut til å være fullskalakopier av amerikanske krigsskip, blant annet et hangarskip, i en ørken i Xinjiang-regionen vest i landet. USA har inngått avtale med Australia om å selge atomdrevne ubåter. Det eneste som ser ut til å kunne samle støtte across the aisle, altså på tvers av partigrensene i USA, er politikk som tar utgangspunkt i at Kina er den store trusselen.

KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagblaidet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagblaidet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tonen har fortsatt her på klimatoppmøtet i Glasgow. Under president Joe Bidens tale til møtet tirsdag i forrige uke, benyttet han anledningen til å servere et spark mot Kina. Han spurte hvordan Kina kunne hevde de hadde inntatt en lederrolle i verden, når de ikke møtte opp i Glasgow. Biden fulgte opp med sin klassiske frase: «Come on!». Kinas delegasjonsleder Xie Zhenhua fulgte opp med et spark tilbake i et intervju med britiske The Guardian. Han minnet om at Kina ikke var «som enkelte andre land» som hadde trukket seg fra Parisavtalen etter først å ha vært med. I kinesiske medier var analysen at den sure tonen fra USA gjorde det umulig å se potensialet for rettferdige forhandlinger.

Derfor kom det som en stor overraskelse på alle – inkludert det britiske vertskapet som leder forhandlingene på klimatoppmøtet – da USA og Kina i onsdag ettermiddag offentliggjorde en felles klimaavtale.

I seg selv er ikke forpliktelsene i avtalen veldig imponerende. Likevel er det flere interessante ting å ta med seg.

For det første forplikter avtalen landene om å samarbeide om kutt i metan-utslipp, og ytterligere forskning på hvordan man kan overvåke og hindre dem. Metan er en kraftigere klimagass enn karbondioksid, men mer kortlivet. Det vil si at tiltak her kan gi hurtigere resultater. Kina takket også nei til en annen avtale om kutt i metan-utslipp tidligere under toppmøtet. Avtalen med USA peker dermed i en annen retning.

Dessuten mener eksperter at avtaleteksten holder døra åpen for tilstramming i landenes mål om klimagassutslipp. Det står blant annet at landene skal møtes «jevnlig» for å diskutere «konkrete tiltak dette tiåret».

I tillegg lover Kina å redusere kullforbruket innenfor gjeldende femårsplan, som varer ut 2024.

Først og fremst er dette likevel et svært gledelig tegn på samarbeid. Verdens to største utslippsland, som er bitre rivaler på nær sagt alle andre områder, er på talefot i klimasaken.

Klimaminister Espen Barth Eide holdt en pressebrifing for norske journalister i Glasgow torsdag. Han mener avtalen viser at landene ikke har tenkt til å la klimasaken være et «gissel i møte med andre geopolitiske konflikter».

Forholdet mellom USA og Kina har lenge vært preget av vilje til samarbeid om klimasaken. President Obama og president Xi regnes som nøkkelspillere for at Parisavtalen i 2015 kom i havn. Det stigende konfliktnivået mellom landene har likevel ført til uro om relasjonene ville holde, til tross for at USA er tilbake på arenaen med president Biden i spissen. Onsdagens avtale tyder på det.

Den umiddelbare reaksjonen i Glasgow var et slags lettelsens sukk som kommer godt med når klimatoppmøtet går inn i sine siste, avgjørende timer. Delegasjonene er slitne, fristen fredag ses på både som en trussel og en velsignelse. Delegasjonen fra Mexico har lovet de britiske arrangørene tequila hvis forhandlingene avsluttes innen fristen fredag. Russlands delegasjon har lovet vodka.

Profilene som står fronter avtalen gir den dessuten historisk kredibilitet. USAs klimautsending John Kerry sto rett bak Obama i 2015, og Xie Zhenhua var delegasjonsleder også da Kina signerte i 2015. Den rutinerte duoen viser hvordan klimadiplomatiet også handler om personlig kjemi og tillit.

I tillegg understreker avtalen noe interessant: Selv om en skal være nøktern og ha i bakhodet at lovnadene om utslippskutt ennå ikke er store nok, viser klimasaken seg igjen som et område som sørger for konfliktdemping. I en verden med økende stormaktsrivalisering kan en gå enda lenger, og si at klimasamarbeid nå er et av svært få temaer på den geopolitiske dagsorden som er egnet for avspenning. Det gir i seg selv klimakampen ekstra kraft.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer