LEDER

Bitter seier for Assange

Julian Assange blir ikke utvist til USA, men dommen er ingen seier for pressefriheten eller ytringsfriheten. Tvert imot.

DELVIS SEIER: Retten mener handlingene Assange har begått ikke beskyttes av retten til ytringsfrihet. FOTO: AFP / NTB
DELVIS SEIER: Retten mener handlingene Assange har begått ikke beskyttes av retten til ytringsfrihet. FOTO: AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En britisk dommer har besluttet at grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assange, ikke skal utleveres til straffeforfølgelse i USA. Der er han tiltalt på atten punkter og risikerer 175 år i fengsel for spionasje. Dommeren begrunner avgjørelsen med at faren for at Assange vil begå selvmord er betydelig. En utlevering til USA vil derfor være et overgrep.

STÅR FRAM: Den sørafrikanske advokaten Stella Morris står fram som Wikileaksgründer Julian Assanges partner, og mor til hans to barn. Video: Wikileaks Vis mer

Hovedkonklusjonen er utvilsomt en seier for Julian Assange. I hvert fall en delseier. Avgjørelsen kan ankes, og det er ventet at USAs advokater i saken vil gjøre akkurat det. I verste fall kan saken trekke ut i månedsvis eller lengre. Det avgjørende er hva den nyvalgte presidenten i USA velger å gjøre. Joe Biden kan droppe saken, slik Barack Obama gjorde da han benådet varsleren Chelsea Manning som samarbeidet med Assange. Om Biden ser seg tjent med mildhet overfor en av «USAs fiender», er imidlertid usikkert.

Beslutningen om ikke å utvise Assange hviler i sin helhet på vurderinger av hans helse. Alle de prinsipielle argumentene som forsvaret la fram, blir avvist av domstolen. Dommen er ingen seier for pressefriheten eller ytringsfriheten. Tvert imot blir hele registeret av slike synspunkter blankt avvist. Hadde Julian Assange vært friskere mentalt, ville han utvilsomt blitt utvist til USA.

I dommen beskrives innhentingen av gradert, militært materiale som datainnbrudd og ikke som journalistisk innsamling av informasjon. Assange får kritikk for å ha røpet navn på kilder i de lekkede dokumentene, og dermed satt mange menneskers liv i fare. Retten avviser at Donald Trump har hatt noe påtrykk i saken, og sier den ikke har politisk karakter. Assange vil få en rettferdig rettssak i USA. Selv avsløringen av USAs krigsforbrytelser tillegges ingen vekt. Retten mener handlingene Assange har begått ikke beskyttes av retten til ytringsfrihet.

Julian Assange er ingen plettfri personlighet og har utvilsomt begått handlinger som er kritikkverdige. Det er likevel ikke kjernen i saken. Også etter rettens ferske avgjørelse handler Assange-prosessen om ytringsfrihetens grenser og makthavernes vilje til å skjule avslørende informasjon og kneble kritiske budbringere. Den britiske dommeren avviste helt FN-prinsippet om retten til sannhet som juridisk bindende. Det kan ikke bli stående. Noen ganger er det berettiget og nødvendig å bruke lekkasjer og beskyttet informasjon for å avsløre politisk maktmisbruk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer