Blad for de nyradikale

Allerede på side 5 tas et oppgjør med begrepet «antiglobalisering».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er feil å oppfatte de nye venstrekrefter rundt Attac som motstandere av globalisering. Tvert imot, men det dreier seg om to retninger: Denne kampen står i virkeligheten mellom dem som ønsker en inkluderende globalisering basert på samarbeid og solidaritet og dem som vil la markedet ta alle viktige beslutninger . Sistnevnte en formulering av Susan George, visepresident i Attac International.

  • Dette kommer fram i Kontur, det nye tidsskriftet for opprørerne i «de brutte illusjoners tid», som Jan Egil Nordvik kaller dagens politiske situasjon.

Rent praktisk snakker vi om hele blomsterbedet av enkeltmennesker, grupper og bevegelser med felles konklusjon: «at den globale kapitalismen suger,» som Nordvik skriver. Han har ført i pennen en instruktiv introduksjon til bevegelsen og plassert den i historisk og tidsåndperspektiv.

  • Bare rumper, blomster, karnevalsklær og rosa parykker har preget flere av demonstrasjonene mot den globale kapitalismen, i Seattle, Göteborg og i Praha.

Slikt er det svært lite av i Kontur. Det er minst like ordentlig som forgjengeren Kontrast. Et straight - nesten litt kjedelig - tidsskrift på 86 sider med gjennomarbeidede artikler. Noen av dem kritiske til bevegelsen. Den franske sosiologen Pierre Bourdieu er selvsagt med, under mottoet: «Sosiologi er en kampsport.» Bortsett fra intervjuet med Bourdieu fra det engelske Socialist Review er alle artiklene skrevet spesielt for dette tidsskriftets første utgave.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer