DEBATT

Midlertidige ansettelser:

Blir litt av en ryddejobb

Da Høyre liberaliserte arbeidsmiljøloven i 2015 resulterte det i 18.000 flere midlertidige ansatte, uten at den totale sysselsettingen endret seg nevneverdig.

HOVEDREGELEN: Faste ansettelser og hele stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, skriver Trine Lise Sundnes i Arbeiderpartiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HOVEDREGELEN: Faste ansettelser og hele stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, skriver Trine Lise Sundnes i Arbeiderpartiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et debattinnlegg i Dagbladet skriver Anna Molberg (H) om hvordan regjeringen vil begrense arbeidsgivers adgang til midlertidige ansettelser.

Molberg peker på at halvparten av landets midlertidig ansatte er i fast jobb ett år senere. For oss i Arbeiderpartiet er ikke det godt nok. Derfor sier regjeringen at faste ansettelser og hele stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv.

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer

Arbeidsmiljøloven skal utjevne ubalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker på en slik måte at arbeidstakers medvirkning på arbeidsplassen sikres.

Det gjør vi best gjennom faste ansettelser og hele stillinger. Sammen med partene skal vi jobbe aktivt for å bygge heltidskulturer i arbeidslivet. Etter åtte år med Høyre og Frp er det litt av en ryddejobb.

Mens Høyre mener at en midlertidig jobb er et nødvendig springbrett inn i fast heltidsstilling, vet vi at flertallet av de midlertidige ansatte befinner seg i jobber i den delen av arbeidslivet hvor heltidsjobbene ikke gror på trær. Innen helse- og sosialtjenester, i varehandelen og i undervisningssektoren.

Det er den kvinnerike delen av arbeidslivet som sliter med lave stillingsbrøker.

Det er langt flere kvinner enn menn som innehar de midlertidige kontraktene, og flertallet er under 30 år. Urovekkende er det også at omlag 30 prosent av de som har en midlertidig kontrakt erfarer at kontrakten avløses av en ny midlertidig kontrakt og at den faste ansettelsen lar vente på seg.

Vi i Ap vil at de som sliter med stadige gjentakende midlertidighet skal tilbys tryggere ansettelsesformer enn de har i dag. Derfor er det riktig å fjerne arbeidsgivers generelle adgang til å velge kontraktsform.

Da Høyre liberaliserte arbeidsmiljøloven i 2015 resulterte det i 18.000 flere midlertidige ansatte, uten at den totale sysselsettingen endret seg nevneverdig. Det overrasker meg at Molberg ikke ser at sterkere rettigheter til en trygg og fast jobb vil være til hjelp for svært mange.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer