DEBATT

Flyktninger med helseutfodringer

Blir sittende fast i mottak

Tilbudet til flyktninger med helseutfordringer som sitter i mottak, koster sannsynligvis mer enn tilsvarende botilbud og tjenester i regi av kommunene. Vi foreslår nå at staten dobler tilskuddstida fra fem til ti år slik at alle raskere kan får en kommune å bo i.

TRENGER TRYGGHET: Flyktninger med store helseutfordringer trenger en stabil og forutsigbar livssituasjon. Før eller siden skal de uansett overføres til en kommune, det er best for alle parter at det skjer raskt, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB
TRENGER TRYGGHET: Flyktninger med store helseutfordringer trenger en stabil og forutsigbar livssituasjon. Før eller siden skal de uansett overføres til en kommune, det er best for alle parter at det skjer raskt, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I åra etter flyktningkrisen i 2015 har kommunenes arbeid med bosetting av flyktninger gått bemerkelsesverdig bra. Men det er ett viktig unntak. Det gjelder flyktninger med komplekse og sammensatte helseutfordringer.

Før 2015 var det et vedvarende problem at kommunenes kapasitet til å bosette, var lavere enn det årlige behovet. Mange ble dermed boende lenge i statlige mottak etter at det var avklart at de fikk rett til å bli i Norge. Dette er ikke lenger et problem i de aller fleste tilfeller. Kommunene har tilstrekkelig evne og vilje til å bosette flyktninger.

Det er hovedbildet. Men så har vi en mindre gruppe som til gjengjeld må vente i årevis på å bli bosatt etter at de har fått oppholdstillatelse. I fjor utgjorde denne gruppen 30 mottaksbeboere, hvorav noen hadde ventet opptil sju–åtte år på å bli bosatt. Og det til tross for at disse mer enn de fleste, trenger en stabil oppfølging i en kommune.

Dette er flyktninger som i de fleste tilfeller aldri vil bli selvhjulpne, og som mest sannsynlig vil ha behov for omfattende helsehjelp livet ut. Kommuner som bosetter disse, tar derfor på seg et stort ansvar. Så lenge det er frivillig for kommunene å bosette, er det krevende å finne noen som er villige til å gjøre dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.