LEDER

Bøhlers nye høyreavvik

Nå kan Groruddalen bli en del av Senterpartiets distriktspolitikk.

SVARTE PÅ KRITIKKEN: Slik svarte Jan Bøhler da han møtte pressen etter at han overraskende meldte overgang til Senterpartiet - til sterk kritikk fra gamle partifeller. Video: Suvatne og Christensen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det rumler litt i norsk politikk for tida. For noen dager siden gikk Arbeiderpartiets tidligere byråd i Oslo, Geir Lippestad, ut og erklærte stiftelsen av et slags rosa KrF. Nå har stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) lenge tatt sats og bestemt seg for å hoppe over til Senterpartiet. Bøhler har sagt seg villig til å stå på førsteplass på Senterpartiets liste i Oslo ved valget neste høst. Den tidligere marxist-leninisten har dermed foretatt enda et høyreavvik, som det ville blitt kalt i SUF (m-l), der Bøhler i sin tid hadde en godt synlig rolle.

Bøhler har på sine premisser vært en markant politiker på Oslo-benken. Hans politiske prosjekt er ombudsrollen for Oslos velgere, særlig for folk i Groruddalen. De siste åra har forholdet til Oslo-partiet surnet, og Bøhler trakk seg før nominasjonsprosessen i det hele tatt kom i gang. Det var begynnelsen på slutten av en lang karriere i Arbeiderpartiet. Bøhler har hatt sentrale verv eller ansettelse i partiet siden 1987, og har sittet på Stortinget siden 2005.

Reaksjonene på Bøhlers plutselige overgang til Sp er derfor bitre og harde. Noen kaller det et svik, andre peker på at dette bare er sluttstreken i et årelangt solospill som primært handler om personen Jan Bøhler. Selv sier Bøhler at han valgte Sp fordi partiet i de seinere åra har «blitt mer og mer et folkekjært grasrotparti med økende oppslutning blant småkårsfolk og vanlige arbeidsfolk landet rundt».

Slik patos låter lite troverdig. Senterpartiets og Bondepartiets kjernevelgere har ikke vært småkårsfolk, men selveiende bønder som også er landets største grunneiere. Det er ennå nokså langt fra de store skogeierne i Østerdalen til folket i Groruddalen. Velgere begge steder vet selvsagt det.

Med sin svulmende brystkasse - som han gjerne viser fram - har Jan Bøhler alltid demonstrert betydningen av egen person. Det er likevel for enkelt å avskrive partiskiftet som en ren egotripp. Viktigere er at Jan Bøhler over tid har beveget seg mot høyre i det politiske landskapet. Hans nye politiske manifest bekrefter det: Sterk vektlegging av personlig moral, av nasjonalstatens fortrinn, nasjonalt eierskap, ønsket om en regjering med Ap og Sp (men uten SV) og en streng narkotikapolitikk. Dessuten kan Groruddalen nå bli en del av Senterpartiets distriktspolitikk. Fortsettelsen kan bli interessant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer