Boiiiiing! Det er radiokrim

Radioteatret starter tradisjonelt med et kraftig slag på en gongong. Men «Sort messe» av John Dickson Carr går rett på sak.

Nydelig, melankolsk grøssermusikk fyller høyttalerne, årgangstoner fra popgruppa Rain, produsert av Harald Are Lund. Du blir redd allerede før skuespillerne har åpnet kjeften. For en glitrende kombinasjon! Carrs usvikelige sans for hva som får nakkehårene til å stritte, supplert av de halvpsykedeliske rockerytmene til Rain. God påske, du trenger ikke mer.

  • «Sort messe» fra 1975 er den nyeste utgivelsen i NRK Lydbokforlagets glimrende CD-serie med blant annet krim fra radioens gullalder. Rolf og Alexandra Becker var ute allerede i 1950-åra, med «God aften, mitt navn er Cox!», som fikk hele nasjonen til å sitte åndeløs foran radioapparatene. Ungene var jagd til sengs, de tålte ikke så nifse saker. Derimot kunne hele familien samles når den svarthumoristiske serien om Dickie Dick Dickens gikk på lufta. Den tredje og siste serien om «den farligste mann i Chicago» er nettopp lagt ut for salg. Spill den langfredag, og du korter dagen ned til minst det halve.
  • Nylig er også klassikeren «Hunden fra Baskerville» av Arthur Conan Doyle lansert, denne vanvittige historien om et beist som får selv de største hundene du møter i Nordmarkas skiløyper til å minne om rotter. Direkte naturidylliske er heller ikke trærne du møter i klassikeren «I trifidenes dager» av John Wyndham, der naturen går amok og trærne blir omvandrende dødstrusler. Jævligere lyd enn trærnes tørre klapring har du sjelden hørt på radio.
  • Kvinnene er foreløpig representert i Radioteatrets CD-serie med «Frøken Detektiv og tårnet med de vridde lys», av forfatterfabrikken Carolyn Keene. Dessuten dronning Agatha (Christie) med den uhyggelige «4.50 fra Paddington».
  • Hva med Norge? Knut Gribb, selvsagt. Han opplever det ene eventyret etter det andre på CD-en «Knut Gribbs bedrifter». Men Norge har også en annen kriminell gjenganger, for å uttrykke det slik. For hvem har vært en bedre forløper for kriminalromanens tekniske oppbygning enn Henrik Ibsen? Hans retrospektive metode har jo nettopp de trekk som særpreger kriminalmysteriet. Omhyggelig og nådeløst kles menneskene nakne mens fortida velter over dem med de mest grufulle hemmeligheter. «Rosmersholm» er ute på CD i disse dager, men glem heller ikke godbiter som «Vildanden» og «Gjengangere». God påske til alle hjemmesittere. Og for de som skal til fjells: Gi dem solen, mor.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.