Knut Nærum:

Boikott nå!

Det må bli slutt på at diktaturer og oljestater bruker idretten til å dekke over uverdige forhold i arbeidslivet.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er med sorg og skuffelse vi ser at nok et internasjonalt idrettsstevne er lagt til et land med tvilsomt styresett og arbeidsliv. Altfor ofte de siste årene har OL havnet hos stater som ønsker å pynte på fasaden. Tidligere har vi sett Tyskland, Argentina, Zaire, Russland, Hviterussland, Kina, Bahrain og Saudi-Arabia bedrive såkalt sportswashing. Ved hjelp av idretten dekker regimene over sine overgrep. Den stygge sannheten blir skjult bak et forheng av lycra og flagg. Kritiske røster blir overdøvet av nasjonalsanger, vuvuzelaene og kubjeller.

Den som sitter foran tv-en og ser syklister suse gjennom vakre landskaper, tenker neppe på innskrenking av ytringsfriheten og fengsling av dissidenter.

Den som jubler over en ny verdensrekord i stavsprang, kan ikke samtidig protestere mot at etniske minoriteter blir tvangsflyttet og plassert i såkalte omskoleringsleire.

Når man ser tribuner fulle av glade mennesker med sitt lands flagg malt i ansiktet, tenker man neppe på at disse tribunene er bygget av arbeidere uten rettigheter, uten de samme krav til helse, miljø og sikkerhet som arrangørlandets egne borgere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer