LEDER

Krise i Kristiansand

Bøllene i Oslo

Det er bedre å sette foten ned enn å skyte seg i den.

OVERKJØRT: Lokalpolitikere i Kristiansand føler seg overkjørt etter at regjeringen utreder oppløsning av den nye kommunen. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må stanse Sp's røvertokt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OVERKJØRT: Lokalpolitikere i Kristiansand føler seg overkjørt etter at regjeringen utreder oppløsning av den nye kommunen. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må stanse Sp's røvertokt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Krisa i nye Kristiansand nærmer seg et rikspolitisk overgrep mot lokaldemokratiet. En regjering med Senterpartiet ved roret prøver å tvinge gjennom en folkeavstemning om oppløsning mot lokalpolitikernes vilje. Statsminister Jonas Gahr Støre har fått en rekke storbyordførere på nakken for å la en overivrig ny kommunalminister kjøre på for å løsrive Søgne og Songdalen, deriblant seks av hans egne.

I et uvanlig skarpt brev fra KS Storbynettverk krever ordførerne at Støre snur i saken som har vakt harnisk i Kristiansand og satt Ap-ordfører Jan Oddvar Skisland i en fryktelig knipe. Han føler seg rett og slett sveket. I brevet heter det at utredningen om en oppløsning er en uakseptabel overkjøring av lokaldemokratiet og et oppsiktsvekkende brudd med Hurdalsplattformen, som la til grunn at kommunestyret selv måtte be om oppløsning. Ordførerne mener også at dette strider mot tillitsreformen som handler om økt tillit til lokaldemokratiet.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsviks forgjenger, Bjørn Arild Gram (Sp), la til grunn at regjeringen måtte forholde seg til de nye kommunegrensene og følgelig la kommunestyrene selv bestemme. Det var i tråd med kompromisset i Hurdalsplattformen. Kristiansand bystyre har vedtatt at man ikke vil søke om en reversering av kommunesammenslåingen og har inntil nylig ikke fått andre signaler enn at saken dermed var avklart. Men det viser seg nå at regjeringspartnerne holdt seg med en hemmelig B-protokoll i Hurdal, hvor det åpnes for den løsningen som Gjelsvik nå arbeider for. Det er i så fall en skandale, mener Kristiansand-ordføreren. Vi er langt på vei enig.

Den betente saken reiser igjen et ubehagelig spørsmål om Støres lederskap. Han har lenge blitt kritisert for å være unnfallende overfor regjeringspartner Sp. En kommentator undret til og med om Støre var rammet av rene «Stockholmssyndromet». Det synes i hvert fall som Støre er blitt rundspilt av Sp i en sak som skader Ap både lokalt og nasjonalt og muligens gavner Sp; muligens fordi lokaldemokratiets store forkjemper framstår som en rikspolitisk bølle når det gir blaffen i et lokalpolitisk vedtak.

Mandag er det møter i Kristiansand. Det er vanskelig å se at utfallet kan bli noe annet enn at Støre snur og stanser utredningen om en oppløsning. Det er bedre å sette foten ned enn å skyte seg i den.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer