DEBATT

Norge og NATO:

Bolverket mot Russland

Et nordisk forsvarssamarbeid vil aldri kunne erstatte NATO, men vil være et verdifullt supplement. Norden befinner seg i et sikkerhetspolitisk skjebnefellesskap med sammenfallende syn på trusselbildet.

NATO OG NORDEN: Anniken Dulin i Rødt, hevder at NATO hindrer nordisk forsvarssamarbeid. Det er direkte feil, skriver Hårek Elvenes.
NATO OG NORDEN: Anniken Dulin i Rødt, hevder at NATO hindrer nordisk forsvarssamarbeid. Det er direkte feil, skriver Hårek Elvenes. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Anniken Dulin fra Rødt fremfører i Dagbladet 13. oktober synspunkter om Norges nye forsvarsavtale med USA som ikke kan stå uimotsagt. Motstanden mot NATO og antiamerikanske holdninger er kjente toner fra Rødt.

AVSKJED: En tydelig preget Erna Solberg ble takket av sammen med resten av regjeringen på Slottsplassen torsdag 14. oktober. Foto: NTB Vis mer

Den nye forsvarsavtalen er et nødvendig supplement til avtalen vi allerede har med USA. Den er underlagt demokratisk kontroll og skal vedtas av Stortinget. Avtalen er ikke i strid med norsk basepolitikk.

Kjernen i norsk basepolitikk, formulert i 1949, er at det ikke skal være baser for fremmede makters stridskrefter på norsk jord i fredstid. Forutsetningen for at dette konseptet skal være forsvarlig, er at Norge i fredstid forbereder for allierte forsterkninger. Dette skiller Norge fra mange andre NATO-land som har utenlandskeide baser på eget territorium.

Norsk basepolitikk er selvpålagte restriksjoner, ingen internasjonal forpliktelse, og ingen avtale med Russland. Hensikten med basepolitikken er å forhindre at Russland (Sovjet) kan få legitim grunn til å frykte at norsk territorium skal brukes som oppmarsjområde mot dem.

Vår basepolitikk skal ivareta hensynet til stabilitet i nord, samtidig som vi legger til rette for alliert hjelp i krise og krig.

Dulin hevder at NATO hindrer nordisk forsvarssamarbeid. Det er direkte feil. Norge, Sverige og Finland har inngått en avtale om forsterket forsvarssamarbeid, bla om felles operasjonsplanlegging. Og Sverige og Finland samkjører sitt forsvar med NATO så langt som mulig, uten å være medlem.

Et nordisk forsvarssamarbeid vil aldri kunne erstatte NATO, men vil være et verdifullt supplement. Norden befinner seg i et sikkerhetspolitisk skjebnefellesskap med sammenfallende syn på trusselbildet.

At de tidligere kommuniststatene i Øst-Europa frivillig har søkt medlemskap i vestlige organisasjoner og allianser, faller Dulin tungt for brystet. Hun ser glatt bort fra at det er frie staters suverene rett å velge egen alliansetilhørighet. Alternativet er å la seg diktere fra Kreml som del av Russlands interessesfære.

En farlig tanke, – Norge er også en randstat til Russland. Dersom gjeninnføring av spilleregler fra den kalde krigen med å frata Russlands nabostater deres utenrikspolitiske handlefrihet, er Rødt på farlige veier.

NATOs grunnleggende oppgave er å hegne om vestens demokratiske verdier. Verdier som ikke må tas for gitt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer