KOMMENTARER

Bondefanget

Frp ypper til bråk mot Senterpartiet. Og taper.

FRP VS SP: Dette kan bli en av de mest interessante partiduellene fram mot det stortingsvalget neste høst. En duell som kan avgjøre valget. Foto: Terje Pedersen / NTB
FRP VS SP: Dette kan bli en av de mest interessante partiduellene fram mot det stortingsvalget neste høst. En duell som kan avgjøre valget. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vingle-Jonas, bompenge-Lan, ulve-Audun og kommunist-Bjørnar. Siv Jensen stjal oppmerksomheten noen timer lørdag ettermiddag med de Donald Duck-aktige kallenavnene hun serverte i sin tale til Frp’s landsmøte.

Debatten var straks løs. Var dette mobbing? Tok hun er Trump? Nei, hun angrep Senterpartiet.

Fremskrittspartiet har for alvor startet jakten på Vedum og Sp. Frp vil forsøke å stjele tilbake velgerne Vedum har rappet. Dette kan bli en av de mest interessante partiduellene fram mot det stortingsvalget neste høst. En duell som kan avgjøre valget.

SIV TRUMP: Frp-leder Siv Jensen holdt lørdag 17. oktober sin første tale til partiets landsmøte etter at Frp gikk ut av regjering i januar. Vis mer

Grunnen til at det kan bli avgjørende, er at blokkdelingen i norsk politikk er blitt veldig tydelig. Velgerne beveger mye på seg, men de gjør det nesten bare internt mellom partiene på hver side av blokken. Unntaket de siste åra har vært Senterpartiet, som har stjålet fra høyresiden. Dette er en helt sentral forklaring på hvorfor meningsmålingene nå antyder regjeringsskifte neste høst.

Duellen mellom Frp og Sp er ikke bare interessant med tanke på blokker og strategi, den er også interessant politisk. Duellen avklarer viktige politiske skillelinjer mellom de to partiene, som ellers kan være litt vanskelige å få øye på. Ut fra avklaringene å dømme, er det tvilsomt om Frp får så veldig mye ut av angrepet.

Forrige uke var det showdown på radioen. Sylvi Listhaug og Trygve Slagsvold Vedum møttes til debatt i NRKs Politisk kvarter. Listhaug ville ta Vedum på at hun hadde lett etter avgiftskutt i Senterpartiets nye program, uten å finne noe særlig. Derimot fant hun et mål om at alle nye biler i 2025 skal være nullutslippsbiler. Dette magre poenget kommer hun ikke langt med. Det er vedtatt av et samlet storting, og er nettopp det – et mål. Ikke et forbud.

Listhaug fant noe annet i partiprogrammet: Senterpartiet er for å bruke klimaavgifter for å kutte utslipp. Dessverre for Listhaug er Sp fortsatt mot å øke dem på bensin og diesel, det folk flest er mest opptatt av. Senterpartiets forklaring er at de vil bruke avgifter til å kutte utslipp, men ikke dersom det rammer sosialt skjevt. Om det faktisk er mulig, er en annen sak. I duellen mellom de to, får denne forskjellen likevel fram et sentralt poeng:Senterpartiet er mot avgifter, men ikke mot å forsøke litt hardere å kutte utslipp. Fremskrittspartiet er mot avgifter, og bryr seg heller ikke noe særlig om å kutte klimagassutslipp her hjemme.

Denne klimapolitiske avklaringen er viktig, og den får samtidig fram et annet sentralt poeng: Senterpartiet får fortalt at de først og fremst er redd avgifter fordi de mener avgiftene vil ramme sosialt skeivt.

Dette peker videre mot den kanskje mest avgjørende forskjellen mellom Frp og Sp, som duellen tydeliggjør. Den tvinger Vedum til å være tydeligere på hvorfor partiet hans for tida hører hjemme på venstresiden i politikken, og det gjør han godt og effektivt. Her har Sp vært mer aktivt i det siste. Partiet har gått til angrep på økte lederlønninger, og på formuesskatten – på en helt annen måte enn tidligere. Senterpartiet er faktisk i ferd med å endre skattepolitikken, og dreier den mer mot venstre.

Senterpartiets budskap treffer tidsånden bedre enn Frp akkurat nå. De er mot økte avgifter, de er mot økte forskjeller, men de er ikke mot å kutte utslipp.

Fremskrittspartiet har forkledd angrepet på Senterpartiet som en invitasjon til samarbeid med dem selv og Høyre. Det er en merkelig invitasjon, for den består av lite annet enn kritikk. Den virker Vedum immun mot. Frp har ingen sviende argumenter, og dermed bidrar angrepet bare til å styrke oppfatningen av Senterpartiet som et klart alternativ – og til å sementere oppfatningen av Fremskrittspartiet som «gift» med Høyre, og en garantist for alt Senterpartiet har bygget seg opp i opposisjon til de siste åra.

Resultatet så vi i helga, med Siv Jensens kallenavn. Det eneste Fremskrittspartiet sitter igjen med er skremmebilder av samarbeidspartnerne til Senterpartiet. Det biter nok ikke så godt, det heller. Senterpartiet viser like liten nåde mot alle, de tar ikke fem øre for å angripe både MDG, Rødt og SV. De avviser å sitte i regjering med dem. De eneste Senterpartiet sparer er Arbeiderpartiet, og knapt nok det.

Og hvis Vedum skulle bli fristet til å svare med samme mynt, er kallenavnene nokså enkle å fiske fram: Sentraliserings-Erna, elbil-Guri og avgifts-Kjell Ingolf.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer