Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bondevik hos Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik har vært på sin første store utenlandsreise etter regjeringsskiftet, og dro rett til Berlin og Washington. Det er et interessant signal at president George Bush, som de siste månedene har hatt besøk av alle verdens toppledere, midt under en krig og en begynnende økonomisk krise, prioriterer et møte med Norges statsminister. Sånn har det ikke alltid vært.
  • Møtet mellom Bush og Bondevik var ingen høflighetsvisitt. Dagsordenen var så omfattende at presidenten, som er kjent for å avvikle sine møter etter skjema, lot det løpe over den avsatte tida. Det skyldtes også at Bondevik brukte anledningen til aktivt formidlingsdiplomati mellom partene i Midtøsten og Bush, som bare for noen dager siden på nytt aktiviserte USA i konflikten.
  • NATO-traktatens paragraf 5 er for første gang tatt i bruk etter angrepene på USA, og den norske regjeringen følger dette aktivt opp med konkrete tilbud både om militær og andre former for deltakelse i krigen mot internasjonal terrorisme. Det er god sikkerhetspolitikk på landets vegne. Bondevik framførte Norges syn på bruk av klasebomber, og på militære domstoler som ikke oppfyller kravene i det avtaleverket som utgjør den internasjonale rettsorden. Også den delen av besøket ble gjennomført med alvor og solid, diplomatisk håndverk.
  • Statsministeren var ikke i Washington for å protestere. Han var der for å drive aktiv, norsk utenrikspolitikk, og for å forberede formannskapet i giverlandssammenslutningen som vil få viktige oppgaver i gjenoppbyggingen av Afghanistan. Gjennomføringen etterlater et inntrykk av at Bondevik vil gjøre Statsministerens kontor til et tyngdepunkt i håndteringen av Norges kontakt med USA på en lang rekke utenrikspolitiske områder. Med tidligere utenriksminister Knut Vollebæk fra Bondeviks forrige regjering som Norges ambassadør i Washington, er forutsetningene absolutt til stede. Det er en styrke for landet at en ny regjering kan overta forgjengerens utenrikspolitikk og føre den videre med den tyngde som statsministeren la for dagen i Washington.
Hele Norges coronakart