KOMMENTARER

Bondeviks sponsor ga Taliban starthjelp

Religiøse sponsorer for Taliban, ihuga tilhengere av sharialovene, kvinneundertrykkere og Saudi-Arabias muslimske spydspiss. Dette er Oslosenterets tvilsomme bidragsytere.

AFGHANISTANS HERSKERE: Taliban-soldater patruljerer områdene rundt Kabuls flyplass. Den islamistiske bevegelsen har mye å takke Saudi-Arabia for. Foto: Reuters/NTB Scanpix


AFGHANISTANS HERSKERE: Taliban-soldater patruljerer områdene rundt Kabuls flyplass. Den islamistiske bevegelsen har mye å takke Saudi-Arabia for. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er all grunn til å lure på hvor godt Oslosenterets grunnlegger Kjell Magne Bondevik googlet Den muslimske verdensligaen (MWL) før han gjennom stiftelsen til høyrepolitikeren Aamir J. Sheikh mottok over tre millioner kroner fra denne ligaen som har hovedkontor og styres fra Saudi-Arabia. Bondevik har sagt til Dagbladet at MWLs leder har forsikret ham om at organisasjonen nå er uavhengig - og sier at han selv ikke under noen omstendigheter ville kompromittert sin uavhengighet.

Hadde han tatt et skikkelig Google-søk, ville han blant annet ha funnet ut at Taliban har mye å takke den muslimske verdensligaen for.

Den muslimske verdensligaen ble opprettet av Saudi-Arabia i 1962. Med Sovjetunionens invasjon i Afghanistan ble saudierne ved siden av USA de største økonomiske bidragsyterne til mujahedin, de hellige krigerne som bekjempet de kommunistiske okkupantene. Dette førte også til et oppsving for denne ligaen. I 1988 opplyste ligaens ledere at de hadde åpnet 150 studiesteder og 85 koranskoler for afghanske flyktninger i Peshawar i Pakistan, ikke langt unna grensa til Afghanistan.

Mange av studentene på disse skolene ble på begynnelsen av 1990-tallet med på å danne Taliban. Flere seinere Taliban-statsråder kom fra disse skolene, og det er neppe tvil om at gjennomislamiseringen av Afghanistan på slutten av 1990-tallet, med fullstendig marginalisering av landets kvinner, hadde fått mye av sin inspirasjon fra Saudi-Arabia.

Den muslimske verdensligaen ble grunnlagt som en internasjonal muslimsk organisasjon med hovedsete i den hellige byen Mekka, styrt og finansiert av saudiske oljepenger. En av hovedmålsettingene var å spre den saudiarabiske varianten av islam, wahhabismen, til andre muslimske land. Wahhabittene, som har sin ideologi fra Muhammad Ibn Abd al-Wahhab, har en svært konservativ tolkning av islam. De omtaler seg også som salafister; de som har den eneste rette tolkningen av islam og som vil tilbake til de islamske «fromme forfedre», profeten Mohammed og de tre første generasjonene av muslimer.

Den muslimske verdensligaen har vært med på å distribuere flere hundre millioner eksemplarer av koranen til muslimske land. Ligaen har også vært aktiv i etableringen av til dels store og imponerende saudi-finansierte moskeer som befinner seg over hele verden. Et av målene er å få stater til å bli styrt av sharialover.

Et par ting skal Den muslimske verdensligaen ha for. Før det første støtter den ikke vold og terror. Derfor er den hatet av grupper som IS og al-Qaida. Men det er liten tvil om at spredningen av den konservative saudiarabiske wahhabismen i Pakistan, Sentral-Asia og andre områder har virket som en inspirator til militant islamisme – og for mange en radikalisering som har ført dem inn i terrorgrupper.

For det andre har Mohammad bin Abdul Karim al-Issa gått hardt ut mot Nazi-Tysklands utryddelse av jødene under 2. verdenskrig. I januar i fjor ledet han den mest høytstående muslimske delegasjonen som noen gang har besøkt utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau i Polen. Dette hadde trolig også å gjøre med at konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran har ført saudierne nærmere Israel.

Saudi-Arabias reelle hersker, kronprins Mohammed bin Salman (MBS), bruker Den muslimske verdensligaen for å fremme narrativet om at han vil reformere Saudi-Arabia. Ligaen skal kjempe mot hat, vold, ekstremisme og fremme dialog. Fine ord, men når man vet hvordan MBS fremdeles behandler opposisjonelle – ikke minst kvinner – er det all grunn til skepsis. Og det er ikke mer enn snaue tre år siden den saudiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble drept og partert i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul – etter ordre fra den saudiske kronprinsen.

Når Kjell Magne Bondevik sier til Dagbladet at Den muslimske verdensligaen ikke har fått økonomisk støtte fra saudiarabiske myndigheter på fem år, kan han heller ikke ha googlet godt nok. Ifølge FN er Saudi-Arabia en av de største økonomiske bidragsyterne til ligaen. Det norske utenriksdepartementet beskriver også ligaen som statsstøttet. Den får også indirekte finansiering gjennom statlige saudiske stiftelser.

Det sunnimuslimske Saudi-Arabia kniver med det sjiamuslimske Iran om hegemoniet i Midtøsten. Også her spiller Den muslimske verdensligaen en viktig rolle, både politisk og religiøst.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer