KOMMENTARER

Slik åpnes Norge:

Bør behandles av Stortinget

Regjeringens plan for gjenåpningen av Norge er mer kontroversiell enn den framstår som.

NØKTERN OG REALISTISK: Erna Solberg og regjeringen har holdt kortene tett til brystet og kjørt et slags sololøp med denne planen. Foto: Torstein Bøe / NTB
NØKTERN OG REALISTISK: Erna Solberg og regjeringen har holdt kortene tett til brystet og kjørt et slags sololøp med denne planen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Se mer
påvist smittet 106 000 +599
innlagt245 -16
døde 711 +23
påvist smittet 138 000 000+817.0K
døde 2 970 000 +13.5K
Se mer

Tidspunktet er ikke perfekt. Erna Solbergs redegjørelse om regjeringens strategi for gjenåpningen av Norge etter pandemien kommer når smittetallene skyter i været etter en påskeferie med noe lavere tall. Flere er nå innlagt på sykehus med covid-19 enn på noe annet tidspunkt etter april 2020 og andelen positive tester går kraftig opp. Denne alvorlige situasjonen er grunnen til at statsministeren ikke la fram planen før påske. Og det er nok uansett lurt å gjøre det nå. Vi trenger noe å se fram mot.

Kommentarene fra de andre partiene viser at det er bred tilslutning til hovedprinsippene. Det bør Stortinget demonstrere gjennom en bred behandling, slik SV-leder Audun Lysbakken fremmet forslag om onsdag. Forslaget stemmes over onsdag, og det vil være en styrke for planen hvis den får en grundig politisk behandling.

Erna Solberg og regjeringen har holdt kortene tett til brystet og kjørt et slags sololøp med denne planen. At den er så viktig både for den enkelte og for samfunnet er i seg selv et argument for å involvere de andre partiene i arbeidet, slik for eksempel Danmarks statsminister Mette Fredriksen har gjort.

De kritiske innvendingene som kom i salen torsdag kan også med fordel bli del av politisk behandling. Senterpartiets Marit Arnstad var opptatt av regionale lettelser der det er lite smitte, og Rødts Bjørnar Moxnes krever tydeligere fokus på hvordan man kan unngå å sementere forskjellene som har økt under pandemien. Begge innvendinger kan løftes ytterligere som del av strategien.

FERIE: Dette sier Erna Solberg om mulighetene for utenlandsreiser i sommer. Foto: NTB Vis mer

I tillegg vil en videre politisk debatt måtte handle om det som er det mest kontroversielle i regjeringens plan, men som i redegjørelsen nærmest ble nevnt i forbifarten. Erna Solberg sa til Stortinget at regjeringen vil ha et corona-sertifikat, som kan gi rettigheter både nasjonalt og internasjonalt. En digital dokumentasjon på nylig negativ test, på immunitet og på vaksinestatus vil både gi større muligheter til å reise utenlands – men også kunne gi bæreren rett til å ha flere gjester eller slippe ut av hjemmekontoret.

Her er det mange fallgruver og de kritiske røstene er allerede høylytte. For å motvirke de negative konsekvensene av et slikt sertifikat, bør alle partier med i diskusjonen.

Planen er nøktern og realistisk. Allerede neste uke kan vi se lettelser i de nasjonale tiltakene som ble innført før påske, hvis smitten ikke øker ytterligere. Det er overraskende raskt. Da kan folk i kommuner med lav smitte kan få gå på kino eller gudstjenester og ha besøk av inntil fem gjester hjemme. Der kan det også bli mulig å få drikke vin eller øl til restaurantmiddagen – fram til klokka ti på kvelden.

De neste stegene i planen kan begynne tidligst i siste halvdel av mai, og er en gradvis gjenåpning i ytterligere tre steg. Lettelser for barn og unge prioriteres først, deretter næringsliv og arbeidsplasser. Men for hvert steg blir livet litt mer normalt for oss alle. Detaljene for hvert trinn kan du lese her.

Mellom hvert steg vil det gå minst tre uker. Data og ikke datoer skal bestemme framdriften. Regjeringen vil vurdere smittesituasjonen, kapasiteten i helsetjenesten og statusen for vaksinasjon før vi går videre til neste trinn. I helsemyndighetenes mest optimistiske scenario når vi siste trinn i slutten av juli – i det mest pessimistiske ikke i 2021.

I tillegg til de nasjonale restriksjonene kommer fortsatt de lokale og regionale, Oslos plan for gjenåpning kommer først tidligst neste uke. Og selv om alle over 16 år skulle være vaksinert før høsten, frykter helsemyndighetene en ny smittebølge da – med påfølgende innstramminger og nye restriksjoner. Mange av faktorene er fremdeles ukjente, og det er langt fram til full gjenåpning.

Som Erna Solberg sa til Stortinget onsdag:

- Det vil være ei tid for glede, utfoldelse og frihet. Men noen vil stå igjen med konsekvensene av pandemien lenger enn andre.

Når restriksjonene letter, vil vi lettere se hvor ulikt pandemien rammer. Her ligger, som jeg skrev i påska, den viktigste jobben for politikerne framover. En undersøkelse presentert i Aftenposten tirsdag viste at sosiale forskjeller er den aller viktigste saken for velgerne akkurat nå.

Fem måneder før valget er det opplagt at denne planen kan bli avgjørende.

Status vaksinasjon Full oversikt

961 631 (17.9%)i Norge har fått dose nr 1
298 457 (5.56%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer