LEDER

Krisesenter:

Bør bli gratis

Terskelen for å oppsøke krisesenter bør gjøres så lav som overhodet mulig.

ULIK PRAKSIS: Krisesenterloven fra 2009 gjorde krisesentrene til en lovpålagt oppgave for alle kommuner, og slår fast at tilbudet skal være gratis og omfatte både menn, kvinner og barn. Likevel er det stor forskjell i finansering og praksis for egenbetaling. Foto: Andrea Gjestvang / Dagbladet
ULIK PRAKSIS: Krisesenterloven fra 2009 gjorde krisesentrene til en lovpålagt oppgave for alle kommuner, og slår fast at tilbudet skal være gratis og omfatte både menn, kvinner og barn. Likevel er det stor forskjell i finansering og praksis for egenbetaling. Foto: Andrea Gjestvang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nesten 10.000 kroner i måneden må en kvinne med tre barn betale krisesenteret for mat. Nå krever SV at staten sørger for at tilbudet for voldsutsatte skal være helt gratis. Det er et forslag det er lett å støtte.

I NRK mandag morgen fortalte Thyra Aisha Græsdal at hun takket nei til krisesenterplass i Follo som en direkte følge av kostnaden, og at det førte til at hun ble voldsutsatt to ganger til. Krisesenteret forteller på sin side at de aldri avviser noen som ikke har råd til plass, men flere har altså takket nei før de har gått inn i en slik dialog.

I 2020 oppsøkte langt færre krisesentrene enn året før. Fagfolk mener at det er muligheten til å søke hjelp som er blitt vanskeligere når samfunnet har stengt ned under pandemien, men at volden sannsynligvis har økt i omfang. Andre land har lenge meldt om opptil 30 prosent økning av vold i hjemmet som følge av smitteverntiltakene. En av seks ungdomsskoleelever rapporterte om vold og overgrep i en undersøkelse om nedstengningen i fjor.

Økonomi er dessuten en vesentlig faktor for mange som blir værende i voldelige forhold. Manglende råderett over egne penger er en tvangsmessig situasjon som gjør det enda vanskeligere å bryte ut. Egenbetaling kan hindre voldsutsatte i en slik situasjon fra å ta kontakt med hjelpetilbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer