Bør diktere være sure?

- I den samfunnsmessige virkeligheten som dominerer mer og mer, spår jeg ham ei glitrende framtid som forfatter.

Litteraturprofessor Per Buvik gidder ikke engang å være sprudlende ironisk i sitt svar på spørsmålet om Ari Behns framtid. I duellen mot Kolon-forlegger Torleiv Grue i dagens utgave av Magasinet, er han bare grettent smålig overfor Ari Behn. På spørsmålet om det er Märtha Louise eller Ari Behn som gjør at boka «Trist som faen» selger fortsatt, svarer han kort: - Det er neppe boka.

  • Ingen skal beskylde Buvik for å slå om seg med raushet etter denne ukas debatt om forfattermisunnelsen. Forfatter og journalist Ingar Sletten Kolloen skrev i Aftenposten onsdag at Ari Behn nå måtte vente straffetiltak, etter sine eklatante brudd på forfatterkonvensjonene. Han har skrevet én bok, selger godt, har et fett flir, elsker oppmerksomhet og er sammen med prinsessen. Tålegrensen er for lengst sprengt og nå følger Buvik opp straffeforføyningene. På spørsmålet om hvor viktig det er for en forfatter å ha medietekke, svarer han: - Alle kan vel se at det blir viktigere og viktigere, for salget, vel å merke.

Her ligger hunden begravet. En forfatter skal ikke selge og bør ikke like oppmerksomhet. Begge deler er diskvalifiserende.

  • Forfatterforeningens formann Geir Pollen forsøker å snakke seg vekk fra sin tidligere uttalte bekymring for Ari Behns negative innvirkning på «forfatterbegrepet». Det har han ikke lyktes i. I programmet «Tabloid» på TV2 midt i denne uka gjentok han sin engstelse, men mest ansvar mente han hvilte på kulturjournalistene som hadde hausset opp Behns privatliv. Oppmerksomhet bør altså doseres ut etter litterær fortjeneste, kanskje etter doseringsskjema fra Norsk forfatterforening?
  • Tidligere tiders forfattere var ofte preget av forakt for konvensjoner, stramme roller og sosiale tvangstrøyer. I dag ser vi at deler av forfattermiljøet selv tildeler rollen «forfatter» en meget smal sti. Reglene er beinharde. Ikke for mye medieeksponering, ikke for stort salg, politisk korrekte meninger og riktig antrekk. Nåde den som har kamelhårsfrakk, bredbremmet hatt og et galant bukk.
  • I siste utgave av bladet Prosa spør Miakel Godø om forfattere bør være kule.

Å være kul er å vise sin individualitet og uavhengighet, men her i Norge er det mangel på kulhet som selger bøker, svarer Godø. Ukulhet er ukunstlet, inderlig og autentisk. Hører du det, Ari Behn?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.