LEDER

Smittevern:

Bør endre praksis

De mest inngripende tiltak i fredstid bør forankres i Stortinget.

BØR INVOLVERE STORTINGET: Praksisen kan endres før loven. Det bør Erna Solberg gjøre umiddelbart. Foto: Jil Yngland / NTB
BØR INVOLVERE STORTINGET: Praksisen kan endres før loven. Det bør Erna Solberg gjøre umiddelbart. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

SV-leder Audun Lysbakken reiser betimelige spørsmål rundt det sololøpet som smittevernloven tillater regjeringen å kjøre. Corona-pandemien krever høy beredskap og raske vedtak, ikke minst illustrert gjennom de nye store innstrammingene denne uka.

Selv om tiltakene som er innført i hovedsak er godt faglig forankret, riktige og viktige, er det også store politiske beslutninger som tas og som griper inn i borgernes frihet på fundamentalt vis. De mest inngripende tiltak i fredstid bør forankres i Stortinget for å sikre demokratisk legitimitet. Bred politisk støtte er viktig både for å sikre best mulige tiltak og for å bevare oppslutningen om innstrammingene i befolkningen.

Derfor foreslår SV nå å endre smittevernloven slik at regjeringens tiltak kan etterprøves av de folkevalgte. Hvis forslaget vedtas, blir regjeringen bundet til å sende nasjonale vedtak eller forskrifter hjemlet i smittevernloven som proposisjon til Stortinget umiddelbart etter iverksettelse. Dette er en viktig diskusjon, og en endring som bør vurderes.

Likevel er vi enige med helseminister Bent Høie når han ønsker å avvente dette til krisen er mindre akutt og de første evalueringene er klare. Å endre rammebetingelsene for beredskap mens krisen er på sitt høyeste nivå og uten forutgående evaluering kan være forhastet. Høie vil helst vente til etter pandemien. Men corona-kommisjonen, Kvinnsland-utvalget, skal levere sin rapport innen utgangen av mars 2021. Forslaget bør løftes igjen etter det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer