LEDER

Smittevern:

Bør endre praksis

De mest inngripende tiltak i fredstid bør forankres i Stortinget.

BØR INVOLVERE STORTINGET: Praksisen kan endres før loven. Det bør Erna Solberg gjøre umiddelbart. Foto: Jil Yngland / NTB
BØR INVOLVERE STORTINGET: Praksisen kan endres før loven. Det bør Erna Solberg gjøre umiddelbart. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

SV-leder Audun Lysbakken reiser betimelige spørsmål rundt det sololøpet som smittevernloven tillater regjeringen å kjøre. Corona-pandemien krever høy beredskap og raske vedtak, ikke minst illustrert gjennom de nye store innstrammingene denne uka.

Selv om tiltakene som er innført i hovedsak er godt faglig forankret, riktige og viktige, er det også store politiske beslutninger som tas og som griper inn i borgernes frihet på fundamentalt vis. De mest inngripende tiltak i fredstid bør forankres i Stortinget for å sikre demokratisk legitimitet. Bred politisk støtte er viktig både for å sikre best mulige tiltak og for å bevare oppslutningen om innstrammingene i befolkningen.

Derfor foreslår SV å endre smittevernloven slik at regjeringens tiltak kan etterprøves av de folkevalgte. Hvis forslaget vedtas, blir regjeringen bundet til å sende nasjonale vedtak eller forskrifter hjemlet i smittevernloven som proposisjon til Stortinget umiddelbart etter iverksettelse. Dette er en viktig diskusjon, og en endring som bør vurderes.

Likevel er vi enige med helseminister Bent Høie når han ønsker å avvente dette til krisen er mindre akutt og de første evalueringene er klare. Å endre rammebetingelsene for beredskap mens krisen er på sitt høyeste nivå og uten forutgående evaluering kan være forhastet. Høie vil helst vente til etter pandemien. Men corona-kommisjonen, Kvinnsland-utvalget, skal levere sin rapport innen utgangen av mars 2021. Forslaget bør løftes igjen etter det.

Regjeringen trenger likevel ikke vente på noen lovendring for å endre praksis. Som Senterpartiets Kjersti Toppe sa i NRKs Politisk kvarter onsdag morgen, kan regjeringen allerede nå involvere Stortinget i større grad. Det bør den gjøre.

Selv om beslutningene regjeringen tar er forankret i faglige råd, er dette politiske beslutninger og ikke bare vitenskapelige. Vi står midt i en pandemi der spørsmålene er flere enn svarene og kartet endrer seg kontinuerlig. I Norge har vi heldigvis en åpen diskusjon rundt både fag og politikk i denne situasjonen. Denne diskusjonen bidrar både Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, regjeringen og lokale myndigheter positivt til. Da bør også Stortinget få si sitt.

Det er ingenting som hindrer regjeringen i å legge fram saker for Stortinget for å få beslutninger forankret i den folkevalgte forsamlingen. Praksisen kan endres før loven. Dette bør Erna Solberg gjøre umiddelbart.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer