KOMMENTARER

Helgekommentaren: Aksel Braanen Sterri

Bør folket bestemme?

Ikke la deg friste av partienes valgflesk.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hva bør vi legge vekt på når vi går til urnene? Svaret forteller oss mye om valgets mening og om det er bedre måter å organisere demokratiet på.

Ett svar er at politikken er en markedsplass hvor vi stemmer på partiene som gir oss det vi vil ha. Når partiene lover at deres politikk skal sikre bedre eldreomsorg, raskere veier og noen flere tusenlapper å rutte med, er markedsmodellen i spill.

Sammenliknet med andre markeder, er politikken imidlertid skuffende lite tilpasset velgernes ønsker. Utvalget i butikken er langt mer variert enn utvalget i stemmelokalet. Tar vi markedsmodellen på alvor, burde vi kreve et mer variert tilbud, hvor vi kan velge ulike kombinasjoner av partienes politikk, som Høyres skattepolitikk, Frps innvandringspolitikk og MDGs klimapolitikk.

I markedsmodellen avgjør folkets vilje hva som er rett. Hvis flertallet vil ha høyere skatt, bør skattene opp. Hvis flertallet vil stenge grensene for innvandring, bør grensene stenges.

Men hvis et flertall ønsker å frata minoriteter grunnleggende rettigheter, eller ignorere ansvaret for den globale oppvarmingen, bør det motarbeides, ikke fasciliteres, av det politiske systemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer