LEDER

Dagbladet mener:

Bør skamme seg

Dagbladets gjennomgang viser at det er mye dyrere å kjøpe vegetarmat enn kjøtt. Det bør gi politikerne kjøttskam.

EIER HAN SKAM? Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) må snu dagens landbrukspolitikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EIER HAN SKAM? Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) må snu dagens landbrukspolitikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk landbruks- og matpolitikk er klimapolitikk fra bakvendtland. Dagbladet har kartlagt prisene på et utvalg kjøtt- og meieriprodukter, og sammenliknet dem med plantebaserte alternativer med lavere klimagassutslipp.

Resultat er som ventet: Det er veldig ofte dyrere å kjøpe vegetariske og veganske alternativer. Noen ganger kan det faktisk være over dobbelt så dyrt.

Det er på ingen måte tilfeldig. Tvert imot er det villet politikk. Det handler om at de store milliardene fra jordbruksstøtten først og fremst går til produksjon av rødt kjøtt og melk.

Det finnes ikke måte på hvor mye det provoserer enkelte, men de faglige anbefalingene er likevel tydelige: Vi bør spise mindre kjøtt. Både for å kutte utslipp og bedre helsa vår.

Jordbruket står for ni prosent av Norges utslipp, men det er uten å regne med alt vi importerer for å fôre dyra. Jordbruket betaler heller ingenting for å slippe ut CO₂, slik alle andre næringer i Norge må gjøre.

For helsa vår betyr det å fråtse i rødt kjøtt økt fare for kreft og hjerte- og karsykdommer.

I gjennomsnitt spiser hver nordmann over 40 kg rødt kjøtt i løpet av et år. Det betyr rundt 750 gram per uke og femti prosent mer enn det som er de offisielle kostrådene i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer