DEBATT

Kongsberg-drapene:

Bør være en vekker

Ruster vi ikke opp helsetilbudet i norske fengsler, risikerer vi at det som skjedde i Kongsberg ikke blir et engangstilfelle.

TENNER LYS: Statsminister Jonas Gahr Støre og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl legger ned blomster og tenner lys under sitt besøk i Kongsberg fredag kveld i forrige uke. Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TENNER LYS: Statsminister Jonas Gahr Støre og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl legger ned blomster og tenner lys under sitt besøk i Kongsberg fredag kveld i forrige uke. Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hendelsen i Kongsberg aktualiserer temaet psykisk helse. Særlig må vi rette blikket mot den psykiske helsen til personer som har begått lovbrudd.

Mer enn 9 av 10 innsatte i norske fengsler viser tegn til psykiske lidelser. Samtidig opplever vi i Juss-Buss at personer blir isolert i over 20 timer i døgnet uten å få snakke med helsepersonell. Det er personer med posttraumatiske lidelser, depresjoner og panikklidelser som blir innesperret uten noen form for menneskelig kontakt.

Med dagens manglende helsetilbud i norske fengsler vil flere innsatte slippe ut sykere enn da de startet å sone. Gjennom vår daglige kontakt med innsatte hører vi om skrekktilfeller hvor fengselspraksis gjør syke personer enda sykere.

I ett tilfelle ble en innsatt isolert i tre uker som følge av et selvmordsforsøk. Verken under isolasjonen eller i ettertid, fikk vedkommende snakke med psykolog. Mange vi snakker med ønsker psykolog eller psykiater, uten å få det.

I et annet eksempel ble en psykotisk innsatt isolert i fire år i forvaring på Ila. Først da han ble overført til Dikemark for psykiatrisk behandling, ble tilstanden bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.