KOMMENTARER

Aksel Braanen Sterri:

Bør vi drepe katter?

Er det umoralsk å ha katt? Katter er drapsmaskiner og truer økosystemer.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Katter er drapsmaskiner. Ifølge en forskningsartikkel publisert i Nature dreper katter mellom 1,3 og 4 milliarder fugler og 6,3 og 22,3 milliarder pattedyr hvert år. Dette er, ifølge forskerne, den fremste dødsårsaken for fugler og dyr vi mennesker kan sies å være ansvarlig for.

Bør vi bekymre oss for konsekvensene av kattenes atferd? En grunn til bekymring er at det er et onde at så mange fugler og dyr lider og drepes. Et annet problem er at kattene truer overlevelsen til hele dyrearter, som igjen kan true balansen i økosystemet.

Mange som leser dette, er nok allerede i ferd med å finne måter å bortforklare ansvaret vi har for dette. Katter må jo være katter. Vi stopper jo ikke løver fra å spise gaseller. Men det går ikke. Hvis kattene gikk løs på ungene i nabolaget, hadde vi ikke kunnet fraskrive oss ansvaret ved å si at katter er katter. Avliving ville vært resultatet uansett hvor glad du var i ditt lille rovdyr.

Kanskje kan vi si at vi mennesker ikke er ment å bli angrepet av katter, mens mus og fugler er ment å være mat for katter. Det er derfor greit at katter dreper fugler og pattedyr. Men dette er et farlig argument. Det er sant at det er naturlig for katter å jage andre dyr, men alt som er naturlig er ikke greit. Fremmedfrykt, mord og voldtekt har vært konstant til stede i menneskehetens historie. Det gjør ikke disse tingene riktig av den grunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer